Βενεζουέλα: Απαγόρευση απόπλου έως την Κυριακή «για λόγους ασφαλείας»

Τετάρτη, 20 Φεβ 2019 22:16 UPD: 22:31
REUTERS / MARCO BELLO

Την απαγόρευση σε όλα τα πλοία να αποπλεύσουν από τα λιμάνια της χώρας επέβαλε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, τέσσερα εικοσιτετράωρα πριν από την ημέρα που ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, έχει ανακοινώσει ότι θα προσπαθήσει να προωθήσει την ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα.

Σε έγγραφο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέρεται ότι απαγορεύεται ο απόπλους των σκαφών «από όλα τα λιμάνια» μέχρι την Κυριακή, «για λόγους ασφαλείας».

Στο κείμενο αυτό δεν γίνεται καμία αναφορά στα πλοία που θα θελήσουν να δέσουν σε λιμάνια της Βενεζουέλας.

Λίγο νωρίτερα η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι έκλεισε τα θαλάσσια σύνορα με τις Ολλανδικές Αντίλλες, στην Καραϊβική, με αφορμή το σχέδιο της αντιπολίτευσης να μεταφέρει την ανθρωπιστική βοήθεια από τα νησιά αυτά. Η αντιπρόεδρος, Ντέλσι Ροντρίγκες, είπε ότι οι σχέσεις του Καράκας με τα νησιά Αρούμπα, Κουρασάο και Μπονέρ «είναι υπό αναθεώρηση» και ότι το κλείσιμο των συνόρων θα διαρκέσει «για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα».

«Το γεγονός ότι το Κουρασάο αποφάσισε να συμμετέχει σε αυτό το σόου, μοναδικός σκοπός του οποίου είναι η κατάληψη της Βενεζουέλας, σημαίνει ότι η Βενεζουέλα όχι μόνο κλείνει τα σύνορά της, αλλά και αναθεωρεί τις σχέσεις της με αυτές τις χώρας» ανέφερε η Ροντρίγκες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Κόσμος

Προτεινόμενα για εσάς