Αμερικανός γερουσιαστής: «Σοβαρές συνέπειες» αν ο Μαδούρο κινηθεί κατά του Γκουαϊδό

Δευτέρα, 18 Φεβ 2019 07:33 UPD: 08:06
REUTERS / MARCO BELLO

Αν ο Νικολάς Μαδούρο αναλάβει δράση εναντίον του ηγέτη της αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυγμένου μεταβατικού προέδρου Χουάν Γκουαϊδό, ή πολιτών των ΗΠΑ που βρίσκονται στην επικράτεια της Βενεζουέλας θα υπάρξουν πολύ σοβαρές συνέπειες, προειδοποίησε ο Αμερικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος επισκέφθηκε τα σύνορα Κολομβίας-Βενεζουέλας την Κυριακή.

Στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο Ρούμπιο απέφυγε να απαντήσει όταν ερωτήθηκε εάν θα υποστήριζε την ανάληψη αμερικανικής στρατιωτικής δράσης για την ανατροπή της κυβέρνησης του Μαδούρο στη Βενεζουέλα, χώρα βυθισμένη σε πολιτική και οικονομική κρίση.

Ωστόσο ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής τόνισε πως είναι βέβαιος πως η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν θα μείνει άπραγη εάν η κυβέρνηση της Βενεζουέλας βλάψει ή φυλακίσει τον Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος τον περασμένο μήνα.

«Υπάρχουν ορισμένες γραμμές κι ο Μαδούρο γνωρίζει ποιες είναι», υπογράμμισε ο Ρούμπιο, γερουσιαστής της Φλόριντας που θεωρείται φωνή που επηρεάζει σημαντικά την πολιτική έναντι της Βενεζουέλας στην Ουάσιγκτον. «Οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές και θα είναι άμεσες», συμπλήρωσε.

Ο Ρούμπιο προειδοποίησε ακόμη τον Μαδούρο να μην στραφεί κατά του προσωπικού των ΗΠΑ που εργάζεται στη χώρα κι ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα αντιδράσει εάν πάθουν κάτι Αμερικανοί που εργάζονται σε οργανώσεις αρωγής.

Ο γερουσιαστής ήταν ανάμεσα στα μέλη μιας αμερικανικής αντιπροσωπείας που επισκέφθηκε την πόλη Κουκουτά της Κολομβίας, όπου αποθηκεύεται ανθρωπιστική βοήθεια που έστειλαν οι ΗΠΑ εν όψει της σχεδιαζόμενης παράδοσής της στη Βενεζουέλα την 23η Φεβρουαρίου.

Μολονότι ο Μαδούρο αρνείται να επιτρέψει την είσοδο των τροφίμων, των φαρμάκων και άλλων εφοδίων που έστειλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο Γκουαϊδό δεσμεύθηκε εκ νέου το Σάββατο ότι θα μπουν εκατοντάδες τόνοι βοήθειας στη Βενεζουέλα. Ο 35χρονος πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης ανήγγειλε ότι σήμερα Δευτέρα θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς σχεδιάζεται να μπει η βοήθεια στη Βενεζουέλα από την Κολομβία, τη Βραζιλία και το Κουρασάο, παρά την αντίθεση της κυβέρνησης.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Κόσμος

Προτεινόμενα για εσάς