Πρ. Παυλόπουλος: Ουσιαστική η συμπαράσταση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο ΕΣΥ

Πέμπτη, 14 Φεβ 2019 13:39 UPD: 14:31
Eurokinissi / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ο Προκόπης Παυλόπουλος ευχαρίστησε θερμά εκ μέρους της Πολιτείας το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», και προσωπικά τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του, Ανδρέα Δρακόπουλο, για τη νέα αυτή μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος (φωτ. αρχείου).

Τους δύο γραμμικούς επιταχυντές του Τμήματος Ακτινοθεραπείας του Νοσοκομείου «Αττικόν», στο Χαϊδάρι, εγκαινίασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος ευχαρίστησε θερμά εκ μέρους της Πολιτείας το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και προσωπικά τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του, Ανδρέα Δρακόπουλο, για τη νέα αυτή μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος.

«Αισθάνομαι την ανάγκη να αναδείξω τη γενικότερη εμβληματική και ουσιαστική συμπαράσταση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας του τόπου μας, μέσω των μεγάλων δωρεών του που ξεπερνούν, πραγματικά, κάθε προηγούμενο. Σήμερα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συνεχίζει  - κατά κυριολεξία υπερακοντίζει - την παράδοση των μεγάλων ευεργετών, οι οποίοι, όπως τα ιστορικά δεδομένα τεκμηριώνουν αμαχήτως, συνέβαλαν τα μέγιστα στην πορεία του Κράτους μας, από την ίδρυσή του και καθ’ όλη τη διαδρομή του» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο κ. Παυλόπουλος.

Ο ίδιος τόνισε ότι η όλη συμβολή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έγινε «μέσα σε μιαν εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και το κοινωνικό μας σύνολο, στηρίζοντας αποφασιστικά το Κοινωνικό Κράτος και την κοινωνική συνοχή, την οποία η μακρόχρονη βαθιά οικονομική κρίση είχε υποσκάψει επικίνδυνα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε στο προσωπικό του Τμήματος Ακτινοθεραπείας του Νοσοκομείου, «εφοδιασμένο πλέον με τα νέα υπερσύγχρονα μέσα, να συνεχίσει την εκπλήρωση της αποστολής του προς τον άνθρωπο και τον συνάνθρωπο, όπως ταιριάζει στις αρχές και του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, οι οποίες συνιστούν βασικούς πυλώνες της Δημοκρατίας μας και, ιδίως, του Πολιτισμού μας».

Οι δύο νέοι αυτοί γραμμικοί επιταχυντές θα δώσουν τη δυνατότητα να αυξηθεί ο αριθμός των καρκινοπαθών που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία, με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος αναμονής τους και να έχουν καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειάς τους.

Οι ειδικοί εξήγησαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι με αυτή τη σύγχρονη τεχνολογία μπορούν να προσφέρουν «ποιοτική χημειοθεραπεία» στον ασθενή. Δηλαδή, να στοχεύσουν με ακρίβεια τις καρκινικές περιοχές, με υψηλοτερες δόσεις ακτινοβολίας, χωρίς να επηρεαστούν οι υγιείς ιστοί. «Με τους νέους γραμμικούς επιταχυντές αυξάνονται οι ενδείξεις ακτινοβόλησης, γίνεται πιο σύντομη η θεραπεία και πιο ασφαλής» τόνισαν.

Ο ακτινοθεραπευτής ογκολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ), Γιώργος Πισσάκας, υπογράμμισε ότι οι αναμονές των ασθενών - κατά μέσο όρο στην Αθήνα - ξεπερνούν τους δύο και φτάνουν τους τρεις μήνες. «Είναι πολλοί οι δύο μήνες αναμονής για έναν ασθενή με καρκίνο, είναι μεγάλη αναμονή» είπε, σημειώνοντας πως χρειάζονται ακόμη τουλάχιστον 20 μηχανήματα για να καλυφθεί όλη η χώρα.

Ο προέδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, παρατήρησε πως η «πρόσβαση στις καλύτερες δυνατές και τεχνολογικά προηγμένες υπηρεσίες υγείας οφείλει να είναι προνόμιο όλων και όχι μόνο λίγων». «Τα έργα συχνά καλύπτουν τα λόγια» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι που βρισκόμαστε κοντά σε κάθε ασθενή και κάθε γιατρό. Όταν υπάρχει όραμα και σκληρή δουλειά, όλα γίνονται» τόνισε.

Η δωρέα στο «Αττικό» νοσοκομείο ξεπέρασε τα 4 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση και λειτουργία των δύο νέων γραμμικών επιταχυντών και την αναβάθμιση ενός επιταχυντή που ήδη υπήρχε στο νοσοκομείο. Το Ίδρυμα ανέλαβε τη συντήρηση όλων των μηχανημάτων για τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς και το κόστος εκπαίδευσης όσων θα χειρίζονται αυτά τα υπερσύγχρονα μηχανήματα.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Α. Δημόπουλος, ανέφερε πως οι νέοι γραμμικοί επιταχυντές θα καλύψουν όλες τις σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές που αφορούν στην ακτινοθεραπεία και θα συμβάλουν στην αποσυμφόρηση άλλων νοσοκομείων.

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα περισσότεροι από 28.000 άνθρωποι χρειάζεται να υποβληθούν σε ακτινοθεραπείες, ενώ 4.000 ασθενείς παραμένουν σε λίστα αναμονής εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού μηχανημάτων.

Στη χώρα μας αναλογούν 3,8 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 6,5 έως 7.

Συνολικά, η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση 10 γραμμικών επιταχυντών σε επτά δημόσια νοσοκομεία της χώρας: στα Πανεπιστημιακά Γενικά Νοσοκομεία «Αττικόν» (Αθήνα), Αλεξανδρούπολης, Λάρισας, Πατρών και Ηρακλείου, καθώς και στο Γενικό Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» (Αθήνα) και το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ


Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινωνία

Προτεινόμενα για εσάς