ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Χ.Α.: Οι χαμηλοί όγκοι ειδοποιούν ίσως για απουσία διάθεσης ρευστοποιήσεων

Τρίτη, 12 Φεβ 2019 09:48 UPD: 10:14
INTIME NEWS / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τα αρχικά τινάγματα προς τα κάτω χθες, δεν τρόμαξαν κανένα και η διακριτική έστω ζήτηση, πριν τη συμπλήρωση μιας ώρας, πέρασε τον μέσο όρο σε θετικό πεδίο. Θα λέγαμε πως η κίνηση της FITCH κράτησε εκτός συναλλαγών τους αμφιταλαντευόμενους, αλλά δεν ενίσχυσε το κλαμπ των οπαδών της καθόδου. Συνεπώς ακόμα και μετά από μια απογοήτευση, η διάθεση για ξεφόρτωμα θέσεων δεν αποκτά ικανή βαρύτητα στη ζυγαριά του πάγκου της αγοράς αυτή την εποχή.

Η εμπορική διαμάχη έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει την παγκόσμια ανάπτυξη, κλαδεύοντας  την εμπιστοσύνη των ηγετικών στελεχών των επιχειρήσεων, τη δραστηριότητα των εργοστασίων και προκάλεσε τη διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού. Η ανησυχία είναι ότι μια παρατεταμένη σειρά δασμολογήσεων θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά τα εταιρικά κέρδη παγκοσμίως. Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι ο νέος γύρος συνομιλιών, ο οποίος άρχισε στο Πεκίνο τη Δευτέρα, θα τους φέρει πιο κοντά στη χαλάρωση του εμπορικού τους πολέμου που διήρκεσε για μήνες. Το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον προσπαθούν να σφυρηλατήσουν μια συμφωνία πριν την προθεσμία της 1ης Μαρτίου, χωρίς την οποία οι δασμοί των ΗΠΑ στις κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων προβλέπεται να αυξηθούν στο 25% από το 10%.

Μέσα αυτό το κλίμα ήρθε και η είδηση πως μάλλον βρέθηκε μια συμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων βουλευτών για τη χρηματοδότηση της ασφάλειας των συνόρων για να αποφευχθεί μια διακοπή της λειτουργίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Στην Αθήνα όλοι οι εγχώριοι αναλυτές συμφωνούσαν, πως υπάρχει βελτίωση στην τεχνική εικόνα της αγοράς. Συνεπώς, άσχετα από τα εργαλεία της τεχνικής ανάλυσης που χρησιμοποιεί ο καθένας, άπαντες «έβλεπαν» πως άλλαξαν προς το καλύτερο οι επενδυτικές διαθέσεις. Κατέληγαν δε όλοι με την πρόβλεψη, πως αν επέτρεπαν οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, οι δείκτες θα μπορούσαν να συνεχίσουν ανοδικά. Οι  κινήσεις των ισχυρών θεσμικών κράτησαν τον ΓΔ σε αρνητικό πεδίο (κάτω των 650 μονάδων) επί δέκα οκτώ λεπτά. Κατόπιν  με γρήγορα βήματα τον είχαν περάσει σε μισή ώρα άνω των 653 μονάδων, που ήταν το κάτω όριο της ζώνης 653 - 657 που άπαντες όριζαν ως οροφή.

Με δεδομένο πως το ανώτερο μέρας ήταν οι 657,36 μονάδες, θα λέγαμε πως ακόμα και το ταμπλό συμφώνησε για τα αποτελέσματα των υπολογισμών που όρισε η στατιστική προϊστορία. Το δε κλείσιμο στο μέσο της ζώνης (655 μονάδες χονδρικά) δεν αφήνει μηνύματα για την τάση σήμερα. Γιατί εκτός της ασάφειας, λόγω εξαιρετικά μετρημένης κίνησης του μέσου όρου, υπάρχει και το ερωτηματικό από την επιστροφή του τζίρου σε επίπεδα κοντά στα 20εκατ. ευρώ.

Στη Wall Street όλοι θα ήθελαν να ξέρουν πως θα καταλήξει η διαμάχη για το εμπόριο και αν θα υπάρξει πάλι διακοπή στη λειτουργία της κυβέρνησης στις ΗΠΑ. Ως χθες δεν είχε υπάρξει εξέλιξη σε κανένα εκ των δυο και για αυτό, οι επενδυτές κρατούν στάση αναμονής, παρατηρώντας προσεκτικά. Νομίζουμε πως αυτό ακριβώς υποδηλώνει ο τζίρος στο ΧΑ, μόνο που εδώ, οι επενδυτές ενδιαφέρονται για τη λύση στα κόκκινα δάνεια και τη σταθερότητα στα πλαίσια λειτουργίας της οικονομίας.

Με το φως της μέρας υπάρχει διεθνώς μια βελτίωση αφού οι νομοθέτες των ΗΠΑ έφτασαν σε μια δοκιμαστική συμφωνία για τη χρηματοδότηση της ασφάλειας των συνόρων, η οποία θα απέτρεπε ένα ακόμα τμηματικό κλείσιμο της κυβέρνησης που θα ξεκινήσει το Σάββατο. Κάτι επίσης φαίνεται να ξεκαθαρίζει και στα θέματα των κόκκινων δανείων αλλά ακόμα δεν υπάρχει λύση. Όσο για τους δείκτες της MSCI δεν υπήρξαν αλλαγές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά σε πρώτη θεώρηση γιατί σε μια δεύτερη μπορεί να υπάρξουν κινήσεις αναδίπλωσης όσων είχαν βιαστεί να προεξοφλήσουν αλλαγές.

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς