ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Σοφόν... το ασαφές: Παράπονα για τον χαμηλό τζίρο

Τρίτη, 12 Φεβ 2019 07:00

Από την έντυπη έκδοση

* Όλοι οι εγχώριοι αναλυτές συμφωνούσαν πως υπάρχει βελτίωση στην τεχνική εικόνα της αγοράς, υπογραμμίζοντας ότι άσχετα από τα εργαλεία της τεχνικής ανάλυσης που χρησιμοποιεί ο καθένας, άπαντες «έβλεπαν» πως άλλαξαν προς το καλύτερο οι επενδυτικές διαθέσεις. Κατέληγαν δε όλοι με την πρόβλεψη, πως αν επέτρεπαν οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, οι δείκτες θα μπορούσαν να συνεχίσουν ανοδικά. Με το που διαπιστώσαμε ότι οι ασιατικές αγορές άνοιξαν υποχωρώντας και ενώ συνέχισαν επιφυλακτικά πέρασαν σε κέρδη στο δεύτερο μέρος, θεωρήσαμε πιθανό να ακολουθήσουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στην Αθήνα λοιπόν οι κινήσεις των ισχυρών θεσμικών κράτησαν τον Γ.Δ. σε αρνητικό πεδίο (κάτω των 650 μονάδων) επί δεκαοκτώ λεπτά. Κατόπιν με γρήγορα βήματα τον είχαν περάσει σε μισή ώρα άνω των 653 μονάδων, που ήταν το κάτω όριο της ζώνης 653 - 657 που άπαντες όριζαν ως οροφή.  

* Με δεδομένο πως το ανώτερο μέρας ήταν οι 657,36 μονάδες, θα λέγαμε πως ακόμα και το ταμπλό συμφώνησε για τα αποτελέσματα των υπολογισμών που όρισε η στατιστική προϊστορία. Το δε κλείσιμο στο μέσο της ζώνης (655 μονάδες χονδρικά) δεν αφήνει μηνύματα για την τάση σήμερα. Γιατί εκτός της ασάφειας, λόγω εξαιρετικά μετρημένης κίνησης του μέσου όρου, υπάρχει και το ερωτηματικό από την επιστροφή του τζίρου σε επίπεδα κοντά στα 20 εκατ. ευρώ. Σαφές για αρκετούς θεωρήθηκε το μήνυμα από το μέτωπο των μαχών για την τιμή των τραπεζικών blue chip και αφορά το ποιοι θα είναι τελικά εκείνοι που θα γίνουν μεγαλομέτοχοι στις τόσο χαμηλών κεφαλαιοποιήσεων ελληνικές τράπεζες. Πακέτα που να κατευθύνουν τις υποψίες δεν υπήρξαν, αλλά στο μέλλον θα γίνουν.  

* Υπάρχουν παράπονα για τον χαμηλό τζίρο και απέναντι σε αυτά, που είναι καθ’ όλα σεβαστά, θέλουμε να προβάλουμε μια σειρά από… «υποψίες». Με δεδομένη την απογοήτευση που προκάλεσε η Fitch, μετά την S&P, καθώς και αυτή δεν μετακίνησε τη χώρα στην κλίμακα πιστοληπτικής ικανότητας, οι «πιέσεις» ήταν βραχύβιες και μάλλον για την τιμή των όπλων. Διότι τα αρχικά τινάγματα προς τα κάτω δεν τρόμαξαν κανένα και η διακριτική έστω ζήτηση, πριν από τη συμπλήρωση μιας ώρας, πέρασε τον μέσο όρο σε θετικό πεδίο. Θα λέγαμε πως η κίνηση της FITCH κράτησε εκτός συναλλαγών τους αμφιταλαντευόμενους, αλλά δεν ενίσχυσε το κλαμπ των οπαδών της καθόδου. Συνεπώς ακόμα και μετά από μια απογοήτευση, η διάθεση για ξεφόρτωμα θέσεων δεν αποκτά ικανή βαρύτητα στη ζυγαριά του πάγκου της αγοράς αυτή την εποχή.

* Ωστόσο, αυτά συνέβησαν όσο το κλίμα διεθνώς ήταν ευνοϊκό. Σήμερα είναι άλλη μέρα. Χθες, πάντως, σε συνομιλία με φίλο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, το συμπέρασμα ήταν πως όλοι θα ήθελαν να ξέρουν πώς θα καταλήξει η διαμάχη για το εμπόριο και αν θα υπάρξει πάλι διακοπή στη λειτουργία της κυβέρνησης στις ΗΠΑ. Για την ώρα δεν έχει υπάρξει εξέλιξη σε κανένα εκ των δύο και γι’ αυτό οι επενδυτές κρατούν στάση αναμονής, παρατηρώντας προσεκτικά. Νομίζουμε πως αυτό ακριβώς υποδηλώνει ο τζίρος στο Χ.Α., μόνο που εδώ οι επενδυτές ενδιαφέρονται για τη λύση στα «κόκκινα» δάνεια και τη σταθερότητα στο πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας. Ζητείται φως.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

Η προστασία οδηγεί στην κατασκευή τειχών ή τοίχων. Οι προστατευμένοι δεν απειλούνται από εξωτερικά αίτια, καθώς δεν επικοινωνούν απευθείας με το περιβάλλον. Στο σύστημα που ζουν ελέγχεται ό,τι εισέρχεται. Απειλούνται όμως από τη μονοτονία και τη φτώχεια της πληροφορίας που τελικά συγκεντρώνουν. Κινδυνεύουν από την τρέλα, λόγω αιμομικτικού τρόπου ανάπτυξης της σκέψης τους. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για πολλούς. Καθώς στις σκέψεις τους κυριαρχούν εντελώς πεζοί, «βασικοί», αρχέγονοι θα λέγαμε προβληματισμοί, σχετικοί με την ανεύρεση… του άρτου του επιούσιου. Χωρίς ανάπτυξη της διανόησης είναι εύκολο να χτιστεί, από αυτόκλητους προστάτες, ένας τοίχος, ακριβώς μπροστά στα μάτια των ανθρώπων. Τότε για να μάθουν τι συμβαίνει, τους αρκούνε οι ερμηνείες που τους δίνουν οι προστάτες τους, σχετικά με το τι σημαίνει η κίνηση των σκιών που βλέπουν στον τοίχο τους. Γι’ αυτό στα σκιώδη ή εμφανή ολοκληρωτικά καθεστώτα αγιοποιούν τον «προστατευτισμό» και τον έλεγχο των ΜΜΕ, κόντρα σε διάφορα καταστροφικά «μιάσματα», θρησκευτικά, πολιτικά, οικονομικά.

Σοφοκλής β’
Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς