ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Λευκός Οίκος: Θετικό σήμα για σινο-αμερικανική συμφωνία

Δευτέρα, 11 Φεβ 2019 16:59 UPD: 17:06
REUTERS / CHRIS HELGREN

Είναι ακόμη πιθανό ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο εγγύς μέλλον, δήλωσε σήμερα η σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Κελιάν Κόνγουεϊ, στέλνοντας ένα θετικό «σήμα» για το ενδεχόμενο μιας εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας.

«Είναι πιθανό... Θέλει να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Σι πολύ σύντομα», δήλωσε η Κόνγουεϊ σε μια συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι δύο χώρες πλησιάζουν σε μια εμπορική συμφωνία, είπε πως «έτσι φαίνεται, απολύτως».

Υπενθυμίζεται πως Αμερικανός πρόεδρος είχε δήλωσει την Πέμπτη ότι δεν σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Σι Τζινπίνγκ πριν από την 1η Μαρτίου, την ημέρα δηλαδή που εκπνέει η προθεσμία που όρισαν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών για να καταλήξουν σε μια νέα διμερή συμφωνία για το εμπόριο.

Την ίδια ώρα, σε πρόσφατη μελέτη της η UNCTAD του ΟΗΕ, επισημαίνει πως μια κλιμάκωση του Σινοαμερικανικού πολέμου θα μπορούσε αντί να λυγίσει, να ευνοήσει την Ευρώπη. 

Οι ειδικοί της UNCTAD εξηγούν πως εάν ΗΠΑ και Κίνα δεν πετύχουν έως την 1η Μαρτίου να λύσουν τις διαφορές τους και η Ουάσιγκτον κάνει τελικά πράξη την απειλή της για αύξηση των δασμών σε κινεζικές εισαγωγές 200 δισ. δολαρίων από το 10% στο 25%, οι εξαγωγές, που θα χάσουν οι Κινέζοι θα μετατραπούν σε κέρδος για επιχειρήσεις της Ευρώπης και σε μικρότερο βαθμό του Μεξικού, της Ιαπωνίας και του Καναδά. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

 

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς