ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Κοντά στα 3 δισ. δολ. το ετήσιο εισαγόμενο συνάλλαγμα των εταιρειών διαχείρισης πλοίων

Κυριακή, 10 Φεβ 2019 16:07 UPD: 16:10
hcg.gr /

Την υψηλή συνεισφορά της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία εξήρε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα μελέτης του Oxford Economics για τα γραφεία διαχείρισης πλοίων.

«Η ναυτιλία αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, με ιδιαίτερη σημασία για τα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας, αναδεικνύοντας τη συνεισφορά της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας και τις πολλαπλασιαστικές επιδράσεις της στην απασχόληση και στο ΑΕΠ και θέτοντας ως στρατηγική προτεραιότητα για το υπουργείο Ναυτιλίας την προσέλκυση πλοίων στο εθνικό νηολόγιο καθώς επίσης και ναυτιλιακών επιχειρήσεων στη χώρα» τόνισε μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με την επίμαχη μελέτη, για κάθε 1 εκατ. ευρώ που συνεισφέρει ο κλάδος της ναυτιλίας στο ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργείται επιπλέον 1,6 εκατ. ευρώ.

Σημαντικό ρόλο στη διαχείριση αυτού του ναυτιλιακού κεφαλαίου, διαδραματίζουν οι ναυτιλιακές εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν εγκατεστημένα γραφεία στην Ελλάδα και διαχειρίζονται πλοία ελληνικής ή ξένης σημαίας, άνω των 500 κ.ο.χ.

Ο κ. Κουβέλης επεσήμανε ότι «ο υψηλός αριθμός εγκατεστημένων γραφείων διαχείρισης πλοίων αλλά και το εύρος της χωρητικότητας του διαχειριζόμενου στόλου, καθιστούν την ευρύτερη περιοχή της Αττικής ένα από τα σημαντικότερα κέντρα πλοιο-διαχείρισης παγκοσμίως, με προφανή οφέλη για την εθνική οικονομία, την απασχόληση αλλά και τη στήριξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας, που αποτελεί έναν από τους πλέον εξωστρεφείς πυλώνες της εθνικής οικονομία».

Άλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας, κατά τη διάρκεια του 2017, καταγράφηκε άνοδος κατά 6,04% του συνολικού ποσού εισαγωγής συναλλάγματος από τα εγκατεστημένα ναυτιλιακά γραφεία (2,98 δισ. δολάρια).

Αυξητική τάση κατά 3,63% παρουσίασε και ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού στα εγκατεστημένα ναυτιλιακά γραφεία (14.163 εργαζόμενοι), ενώ το σύνολο των καταβληθέντων εξόδων για διαχειριζόμενα πλοία ενισχύθηκε κατά 8,08% (1,78 δισ. δολάρια).

Ο συνολικός αριθμός των εγκατεστημένων ναυτιλιακών εταιρειών (1.387) εμφάνισε οριακή βελτίωση κατά 0,36% σε σχέση με το 2016, ενώ ο αριθμός των διαχειριζόμενων πλοίων (4.353) σημείωσε αύξηση κατά 4,09%.

Τέλος, από τη συνολική στατιστική ανάλυση των οικονομικών στοιχείων -και συγκεκριμένα από το συνολικό ποσό του εισαχθέντος συναλλάγματος- διαπιστώθηκε ότι το 70% του ναυτιλιακού συναλλάγματος, το οποίο αφορά την κάλυψη των δαπανών των εγκατεστημένων γραφείων (2,1 δισ. δολάρια), εισάγεται από 110 εγκατεστημένα γραφεία, δηλαδή από το 8,14% του συνόλου των γραφείων, τα οποία δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαχείρισης πλοίων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς