ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

«Τρύπα» στις αφίξεις κρουαζιέρας από την Τουρκία

Καθυστέρηση με το μέτρο απλούστευσης διαδικασιών θεώρησης εισόδου τουριστών
Πέμπτη, 07 Φεβ 2019 18:31 UPD: 18:31
EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ /

Από την έντυπη έκδοση

«Τρύπα» στις αφίξεις κρουαζιέρας και τα έσοδα δημιουργεί η ενδεχόμενη μη εφαρμογή απλουστευτικών διαδικασιών θεώρησης εισόδου τουριστών από τουρκικά λιμάνια για ολιγοήμερες διακοπές στη χώρα μας. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου της κρουαζιέρας, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά παρέπεμψε για τη λήψη του συγκεκριμένου μέτρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη τα προηγούμενα χρόνια που τις σχετικές αποφάσεις ελάμβαναν οι ελληνικές αρμόδιες αρχές. Η μη λήψη του συγκεκριμένου μέτρου θα λειτουργήσει ανασταλτικά για την προσέλκυση επιβατών από την Τουρκία στα κρουαζιερόπλοια που ξεκινούν πλόες από Ελλάδα, εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες του κλάδου. 

Υδατροδρόμια 

Πάντως στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο υπουργείο Ναυτιλίας για την πορεία των εργασιών της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας και για τον προγραμματισμό των επόμενων ενεργειών, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης έθεσε δύο ζητήματα στην ομιλία του, την ανάγκη επίσπευσης των υδατοδρομίων, διότι τα υδροπλάνα θα είναι υποστηρικτικά της κρουαζιέρας, και τις υποπαραχωρήσεις λιμενικών δραστηριοτήτων. Το σχετικό νομοσχέδιο είναι στη Γ.Γ. της Κυβέρνησης και υπολογίζει ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει νόμος του κράτους, όπως είπε. Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, στα 10 μεγάλα λιμάνια της χώρας (πλην του ΟΛΠ και του ΟΛΘ που έχουν άλλο νομοθετικό καθεστώς) θα υπάρξει η διαδικασία των υποπαραχωρήσεων με διεθνείς διαγωνισμούς στη βάση του εθνικού και του ενωσιακού δικαίου. Μεταξύ των άλλων καταγράφονται και δραστηριότητες που έχουν σχέση και με τη δυνατότητα υποδοχής επενδύσεων κρουαζιέρας. Είναι μια διαδικασία που από την κυβέρνηση επισπεύδεται και αυτό νομίζω είναι υποστηρικτικό της κρουαζιέρας, υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης.

Επίσης αναφέρθηκε στα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι «είχαμε αύξηση στην άφιξη των επιβατών της κρουαζιέρας. Αυτό διαμορφώνει την υποχρέωση να επισπεύσουμε τη στήριξη των λιμανιών μας για να δέχονται τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια». Ο υπουργός Ναυτιλίας κατέληξε υποστηρίζοντας ότι «σε αγαστή συνεργασία πάντα με τα υπουργεία Τουρισμού και Υποδομών το υπουργείο Ναυτιλίας προωθεί όλα αυτά τα οποία θα υποστηρίξουν μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα την υπόθεση της κρουαζιέρας».

Τουριστική πολιτική

Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά αναφέρθηκε στην  «επιτυχημένη εθνική τουριστική πολιτική της τετραετίας που έφερε εξαιρετικά αποτελέσματα και ο τουρισμός κατέγραψε τις  υψηλότερες ιστορικά επιδόσεις όλων των εποχών σε όλα τα τουριστικά μεγέθη». Επισήμανε ότι «το 2018 έκλεισε με 33 εκατ. διεθνείς αφίξεις μαζί με την κρουαζιέρα και αποτέλεσε χρονιά-ρεκόρ στα έσοδα». 

Αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και στις στρατηγικές κινήσεις του υπουργείου Τουρισμού για την αύξηση των μεριδίων της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά κρουαζιέρας. Η υπουργός τόνισε το καθοριστικό έργο στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και της κρουαζιέρας ειδικότερα, της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για την Κρουαζιέρα και κάλεσε εκ νέου σε στενή συνεργασία στη διαμόρφωση των  προϋποθέσεων για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη στον κλάδο ώστε «η Ελλάδα να αποκτήσει και τη θέση που της αξίζει ως ισχυρή δύναμη στον θαλάσσιο τουρισμό, αλλά και στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη».

Συνεργασία των φορέων

Ο αν. υπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντική η συνάντηση όλων των φορέων των σχετικών με την κρουαζιέρα για να δώσει τις κατευθύνσεις και τις λύσεις γύρω από τα ζητήματά της. Ο κ. Σαντορινιός υπογράμμισε ότι το κάθε ελληνικό νησί μπορεί να αποτελέσει εν δυνάμει προορισμό κρουαζιέρας με δύο προϋποθέσεις, τον σεβασμό στο νησί και την ικανότητά του να υποδεχτεί με σωστές υποδομές τον τουρίστα. 

Τέλος, ο γ.γ. Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης στην ομιλία του ανέφερε ότι για πολλά από τα ζητήματα που είχαν συμπεριληφθεί στην ατζέντα της ΕΣΕΚ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, είτε αυτά αφορούν λιμενικά έργα είτε ρυθμίσεις και παρεμβάσεις. Ακόμη τόνισε ότι το επόμενο διάστημα η ΕΣΕΚ θα συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο λειτουργίας, ο οποίος αποδείχτηκε ιδιαίτερα παραγωγικός.

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς