Κοιτάζοντας την αλήθεια, αντικρίζοντας τον μύθο

«Το Γυμναστήριο» του Αντώνη Νικολή στις εκδόσεις Ποταμός
Τρίτη, 12 Φεβ 2019 14:55 UPD: 17:47

Το θεατρικής ατμόσφαιρας, σύντομο μυθιστόρημα του Αντώνη Νικολή με τίτλο «Το Γυμναστήριο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ποταμός.

Στις σελίδες του, δύο ώριμες στην ηλικία, ετεροθαλείς αδελφές, με έναυσμα τις κρυφές ματιές της μιας προς τα αποδυτήρια ενός γυμναστηρίου απέναντι απ’ την μπαλκονόπορτά τους, περνούν τις μέρες τους εξιστορώντας η μία στην άλλη τα καθέκαστα -δεν αποκλείεται και επινοημένα απ’ τις ίδιες- μιας φρικτής ιστορίας.

«…Μια λωρίδα φως σαν τούλινη και μελιά οθόνη πέφτοντας απ’ το παράθυρο του ακάλυπτου τις σκεπάζει, σχεδόν τις απολιθώνει, τις μεταμορφώνει σε σύμπλεγμα γλυπτών στη μέση εκεί του καθιστικού τους –εντύπωση ακινησίας που επιτείνουν τα αιωρούμενα στο πλαγιαστό φως, γύρω τους, σωματίδια της σκόνης. Είναι οι δυο ηλικιωμένες φιγούρες στην καθημερινή απαράλλακτη εσπερίδα τους…»

Επάλληλες αφηγήσεις, δεμένες συνειρμικά, μαζί με πολλές αναδρομές, σε φόντο σκοτεινού ερωτισμού, που καθώς αλληλοσυμπληρώνονται αποδίδουν την αλήθεια, δηλαδή τον μύθο της ζωής των δύο γυναικών. Κι αν η αλήθεια είναι αυτή, γιατί να ενδιαφέρει, τελικά, αν η πραγματικότητα υπήρξε άλλη;

gkoul@naftemporiki.gr

Πολιτιστικά

Προτεινόμενα για εσάς