Ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος μάς «συστήνει» την εποχή μας

Το νέο του βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
Τρίτη, 12 Φεβ 2019 08:00

Το βιβλίο «Η άνοιξη του σύμπαντος - Τα πρώτα βήματα και η εξέλιξή του»  του Διονύση Π. Σιμόπουλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ο διεθνούς αναγνώρισης Έλληνας φυσικός και αστρονόμος, και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, σημειώνει, μεταξύ άλλων, στον Πρόλογο: «Σήμερα το Σύμπαν βρίσκεται στις πρώτες “ώρες” της ύπαρξής του: στην άνοιξη κυριολεκτικά της ζωής του. Πρόκειται για μια άνοιξη που πλαισιώνεται από το μεγαλείο των λαμπρών γαλαζόλευκων άστρων, αλλά και άστρων σαν τον Ήλιο μας, ενώ η ενήλικη ιστορία του θ’ αρχίσει πολύ αργότερα, σε δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων χρόνια από σήμερα.

Ακόμα όμως και τότε, θα πρόκειται για ένα πανέμορφο Σύμπαν, για εκείνα τα “όντα” που θα το κατοικούν, αν και θα φωτίζεται αμυδρά μόνο από τα κοκκινωπά, υπέρυθρα άστρα που σήμερα είναι αόρατα στα μάτια μας.

Θα πρόκειται, φυσικά, για όντα με υπερβολικές δυνάμεις στη διάθεσή τους. Δυνάμεις που το μυαλό μας είναι αδύνατον ακόμα και να φανταστεί. Παρ’ όλα αυτά, κοιτάζοντας πίσω στη λαμπερή δική μας εποχή, θα μας ζηλεύουν, γιατί εμείς γνωρίσαμε το Σύμπαν όταν το Σύμπαν ήταν ακόμη μωρό. Θα μας ζηλεύουν γιατί εμείς σήμερα ζούμε όντως στην Άνοιξη του Σύμπαντος!»

gkoul@naftemporiki.gr

Πολιτιστικά

Προτεινόμενα για εσάς