«Μύλος» με Παπαπέτρου για την 4η αλλαγή που δεν έγινε ποτέ

Παρασκευή, 25 Ιαν 2019 14:39 UPD: 14:40
INTIME SPORTS / ΜΠΙΡΝΤΑΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Αρκετά ερωτηματικά έχει προκαλέσει η ενέργεια του διαιτητή Παπαπέτρου στο χθεσινό ματς Κυπέλλου, Παναθηναϊκός-Λαμία, να μην επιτρέψει στις ομάδες να κάνουν χρήση της 4ης αλλαγής στη διαδικασία της παράτασης.

Ο διεθνής ρέφερι τίθεται, πλέον, στη διάθεση της κεντρικής επιτροπής διαιτησίας για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο μπορεί να επιφέρει ακόμη και την επανάληψη του αγώνα, σε περίπτωση που ο Παναθηναϊκός καταθέσει ένσταση. Κάτι που προς το παρόν δεν σκέφτονται να κάνουν οι πράσινοι...

Η ΕΠΟ, ως καθ ύλην αρμόδια τοποθετήθηκε για την υπόθεση ερωτώντας εάν πρόκειται για «ανθρώπινο λάθος ή εσφαλμένη εκτίμηση» του εν λόγω ρέφερι, για τον οποίο προσθέτει πως «είναι πλέον στα χέρια της ΚΕΔ και του Περέιρα».

Μετά την κλήρωση του Κυπέλλου η Ομοσπονδία με ενημέρωσή της προς τα ΜΜΕ διευκρίνισε ότι «τον περασμένο Μάρτιο η FIFA ανακοίνωσε ότι η υιοθετεί απόφαση του διεθνούς ποδοσφαιρικού συμβουλίου για τέταρτη αλλαγή στην παράταση με ισχύ από 1/6/2018, απόφαση η οποία υλοποιήθηκε στο Μουντιάλ Ρωσίας.

Παρότι η εφαρμογή απόφασης δεν είναι υποχρεωτική, στο πρώτο συμβούλιο μετά το Μουντιάλ, η ΕΠΟ στις 21/8 εναρμονίστηκε με τον κανονισμό αυτό. Στις 22/8 με έγγραφο στις ΕΠΣ και στα σωματεία που μετέχουν στο Κύπελλο, την ΚΕΔ και τις Πειθαρχικές επιτροπές γνωστοποίησε ότι εναρμονίζεται με τον κανονισμό της FIFA».

Υπάρχει, μάλιστα και δεδικασμένο στην υπόθεση, καθώς στον αγώνα Κυπέλλου Εθνικός – Ηρακλής που έγινε στις 16/9/2018 και οδηγήθηκε στην παράταση, ο προπονητής των γηπεδούχων Λουκάς Καραδήμος προχώρησε σε τέταρτη αλλαγή στο 110' (Λεβέντης αντί Κωνσταντίνου).

Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Μπακογιάννης που ανήκει στον ίδιο σύνδεσμο με τον Παπαπέτρου (Αθηνών).

Το δελτίο Τύπου της ΕΠΟ αναφέρει τα εξής:

«Αναφορικά με το θέμα της εφαρμογής του νέου κανονισμού για την 4η αλλαγή ποδοσφαιριστή στη διάρκεια της παράτασης των αγώνων του Κυπέλλου Ελλάδος, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, διευκρινίζει τα εξής: 

Το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB) έλαβε την απόφαση για την εφαρμογή της 4ης αλλαγής στην παράταση, και η FIFA την ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2018 και την έθεσε σε ισχύ στους «κανόνες του παιχνιδιού» από την 1η Ιουνίου 2018.

Η FIFA εφάρμοσε για πρώτη φορά την 4η αλλαγή στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, τον Ιούνιο του 2018.

Η Ε.Π.Ο., παρότι η εφαρμογή της απόφασης δεν είναι υποχρεωτική για τις εθνικές ομοσπονδίες, βάσει του άρθρου 2 κανόνας 3 των «κανόνων του παιχνιδιού» (έκδοση 2018-19), μετά από πρόταση της Επιτροπής Διοργανώσεων εναρμονίστηκε με τον κανονισμό αυτό, με απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της στις 21 Αυγούστου 2018.

Η απόφαση της Ε.Ε. κοινοποιήθηκε με επίσημο έγγραφο την αμέσως επόμενη ημέρα, στις 22 Αυγούστου 2018, στις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων, τα Σωματεία που μετέχουν στο Κύπελλο Ελλάδος (με μέριμνα των οικείων Ε.Π.Σ.), τη Διεύθυνση Αγωνιστικού, την Κ.Ε.Δ. και την Πειθαρχική Επιτροπή.

Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας κ. Σταύρος Τριτσώνης περιέλαβε το νέο κανονισμό στην ύλη του σεμιναρίου για τους Αξιωματούχους Αγώνα Α΄ και Β΄ κατηγορίας, τον Αύγουστο του 2018 στο Καρπενήσι, και Γ΄ κατηγορίας στην Αθήνα.

Κατόπιν αυτών, είναι προφανές ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Π.Ο. και η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας εναρμόνισαν άμεσα και με τον προσήκοντα τρόπο τον οικείο κανονισμό με τα διεθνώς κρατούντα.

Η περαιτέρω διαχείριση της υπόθεσης άπτεται των αρμοδιοτήτων της Κ.Ε.Δ.»

Αθλητικά

Προτεινόμενα για εσάς