ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

ΒΒG: H Tουρκία έχει λόγους 2 δισ. δολ. να ευχαριστεί τη Σαουδική Αραβία

Παρασκευή, 11 Ιαν 2019 13:33 UPD: 13:37
EPA / SEDAT SUNA

Η Τουρκία εξέδωσε την Τετάρτη με επιτυχία δεκαετές ομόλογο, από το οποίο άντλησε 2 δισ. δολάρια. Δεν προηγήθηκε roadwshow, oύτε καν είχε αναγγελθεί η δημοπρασία. Ωστόσο η γειτονική χώρα έλαβε μία σημαντική χείρα βοηθείας από τη Σαουδική Αραβία, όπως εξηγεί σε άρθρο του το Bloomberg.

To Ριάντ είχε μάλις αντλήσει 7,5 δισ. δολάρια από νέα ομόλογα 10ετους και 30ετους διάρκειας και είχε επιλέξει να εξασφαλίσει ένα καλύτερο επιτόκιο από το να εξασφαλίσει περισσότερα κεφάλαια. Η επιλογή αυτή άφησε ανοιχτό το παράθυρο για την Τουρκία να διεκδικήσει χρήματα από ομολογιακά κεφάλαια που ήδη είχαν στραμμένο το βλέμμα στη Μέση Ανατολή. Η επιλογή της χρονικής στιγμής ήταν άψογη. 

«Υπάρχουν οπορτουνιστικές κινήσεις χρηματοδότησης. Και  μετά υπάρχει.. η Τουρκία» σχολίαζει χαρακτηριστικά o αρθογράφος Ασγουρθ στο σχόλιό του που φέρει τον τίτλο: «Η Τουρκία έχει λόγους 2 δισ. να ευχαριστεί τη Σαουδική Αραβία». 

Το νέο δεκαετές ομόλογο με κουπόνι 7,625% μπορεί να φαίνεται με μία πρώτη  ματιά γενναιόδωρο στους επενδυτές, αναφέρει. Ωστόσο, προσθέτει, εάν αναλογιστεί κανείς την οξύτατη κρίση που βίωσε πέρυσι η τουρκική οικονομία, το επιτόκιο δανεισμού της χώρας θα μπροούσε να είναι πολύ υψηλότερο. 

Ο αρθογράφος σημειώνει δε ότι η επιτυχία της πώλησης των σαουδαραβικών ομολόγων, μόλις τρεις μήνες μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι, έρχεται να καταδείξει πως οι αγορές ομολόγων μπορούν κάλλιστα να αγνοήσουν ακόμη και το πιο δυσάρεστο πολιτικό παρασκήνιο. Το ίδιο ισχύει εν πολλοίς και με την περίπτωση της Τουρκίας. Ωστόσο, όπως τονίζει, ακόμη και εάν αγνοήσουν τις ανησυχίες για τη διακυβέρνηση Ερντογάν, θα έπρεπε ίσως να ανησυχούν περισσότερο για τα οικονομικά δεδομένα. 

Αν και το δημόσιο χρέος της Τουρκίας παραμένει σε εντυπωσιακά χαμηλά επίπεδα, στο 30% του ΑΕΠ, και το νόμισμά της έχει σταθεροποιηθεί μετά την βουτιά του 2018, η τουρκική οικονομία οδεύει με βεβαιότητα προς ύφεση, παρατηρεί. Οι επιχειρήσεις και το τραπεζικό σύστημα θα σηκώσουν το μεγάλο βάρος των εσφαλμένων οικονομικών χειρισμών της κυβέρνησης, ενώ υπάρχει κίνδυνος να ενταθούν οι πιέσεις Ερντογάν στην κεντρική τράπεζα για μείωση των επιτοκίων, την ώρα που ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πάνω από το 20%. 

naftemporiki.gr 

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς