ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Brexit: Η μάχη των τεχνολογικών επενδύσεων

Κερδίζουν έδαφος Βερολίνο και Παρίσι – «Κρατάει» το Λονδίνο
Πέμπτη, 10 Ιαν 2019 11:42
Bloomberg / Chris Ratcliffe

Οι τεχνολογικές επιχειρήσεις στο Λονδίνο προσείλκυσαν  χρηματοδότηση venture capital 1,8 δισ. στερλινών το 2018.

Από την έντυπη έκδοση

To Λονδίνο παρέμεινε το 2018 ο κορυφαίος προορισμός της Ευρώπης για τεχνολογικές επενδύσεις, με το ποσό που τοποθετήθηκε σε τεχνολογικές επιχειρήσεις με έδρα τη βρετανική πρωτεύουσα να είναι σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση τις επενδύσεις στον δεύτερο κορυφαίο προορισμό της Ευρώπης, που ήταν το Βερολίνο.

Σύμφωνα με την PitchBook -που συγκεντρώνει στοιχεία χρηματοδότησης για λογαριασμό του δημάρχου του Λονδίνου-, οι τεχνολογικές επιχειρήσεις στη βρετανική πρωτεύουσα προσείλκυσαν χρηματοδότηση venture capital συνολικού ύψους 1,8 δισ. στερλινών (2,3 δισ. δολ.), 72% του συνόλου 2,5 δισ. στερλινών που συγκέντρωσαν οι εταιρείες τεχνολογίας της Βρετανίας. Το Λονδίνο παραμένει κορυφαίο κέντρο χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, χάρη στη θέση του ως ενός από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά κέντρα, ενώ τα πανεπιστήμιά του συνέβαλαν στη σύσταση εταιρειών που προσφέρουν τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), όπως τονίζει η Αϊλίν Μπέρμπιτζ, συνεργάτιδα στην εταιρεία venture capital Passion Capital.

O τεχνολογικός κλάδος του Λονδίνου και ο δήμαρχος της πόλης Σαντίκ Χαν έχουν προειδοποιήσει ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να αποβεί επιζήμια. Τα στοιχεία της PitchBook έδειξαν ότι τόσο το Βερολίνο όσο και το Παρίσι κέρδισαν έδαφος έναντι του Λονδίνου στην «κούρσα» για προσέλκυση κεφαλαίων στην Ευρώπη, με το Λονδίνο να μη φθάνει το ρεκόρ κεφαλαίων που είχε προσελκύσει το 2017. Το Βερολίνο προσείλκυσε επενδύσεις 937 εκατ. στερλινών το 2018, σχεδόν διπλάσιες σε σύγκριση με το σύνολο της προηγούμενης χρονιάς, ενώ οι τεχνολογικές με έδρα το Παρίσι προσείλκυσαν επενδύσεις 797 εκατ. στερλινών πέρυσι, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έδωσε έμφαση στην προώθηση της χώρας ως επενδυτικού προορισμού.

Στο σύνολο της Βρετανίας, οι επενδύσεις σε τεχνητή νοημοσύνη αυξήθηκαν 47%, στις 736 εκατ. στερλίνες, ενώ 1,2 δισ. στερλίνες πήγε στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο fintech τομέα και εταιρείες όπως οι ψηφιακές τράπεζες Revolut και Monzo.
Το σύνολο της χρηματοδότησης venture capital στον ευρωπαϊκό τεχνολογικό κλάδο υποχώρησε οριακά το 2018, αντλώντας συνολικά 10,44 δισ. στερλίνες, από 10,47 δισ. στερλίνες του 2017.

Σε μια ένδειξη του επενδυτικού ενδιαφέροντος, η κινεζική Alibaba Group Holding εξαγόρασε χθες τη γερμανική εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Data Artisans, έναντι του ποσού των 90 εκατ. ευρώ (103 εκατ. δολάρια). Είναι η πρώτη, πλήρης εξαγορά γερμανικής start-up από κινεζική εταιρεία. Στην προηγούμενη  σημαντική συμφωνία η Tencent Holdings είχε συμμετάσχει σε γύρο χρηματοδότησης 160 εκατ. δολαρίων για την online τράπεζα Ν26, τον Μάρτιο του 2018. 

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς