ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Στο 43% οι πιθανότητες σκληρού Brexit, λένε οι γερμανικές επιχειρήσεις

Τετάρτη, 09 Ιαν 2019 11:49 UPD: 11:52
EPA / HANNAH MCKAY

Oι γερμανικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να ελπίζουν ότι μπορεί να αποφευχθεί ένα σκληρό Brexit, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό εξ αυτών φαίνεται να πιστεύει πως δεν θα επηρεαστεί ιδιαίτερα ακόμη και στο αρνητικό σενάριο, παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί προειδοποιούν πως η Γερμανία θα είναι μεταξύ των χωρών, στις οποίες θα γίνει αισθητός ο αντίκτυπος μίας άτακτης εξόδου. 

Αυτό προκύπτει από την έρευνα του γερμανικού ινστιστούτου Ifo, στην οποία συμμετείχαν περί τις 1.300 επιχειρήσεις της Γερμανίας. Αυτές πρσδιορίζουν στο 43% τις πιθανότητες ενός σκληρού Brexit, δίνοντας περισσότερες από τις μισές πιθανότητες σε μία συμφωνία. Το 40% εκτιμά ότι ενδεχόμενο σκληρό Brexit δεν θα επηρεάσει τα έσοδά τους. 

Υπενθυμίζεται ότι το ινστιτούτο Ifo είχε στα μέσα Δεκεμβρίου- και ενώ η κυβέρνηση Μέι κλυδωνιζόταν έντονα- επισημάνει την ανάγκη για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας του Brexit ανάμεσα στο Λονδίνο και τους 27, επικρίνοντας μάλιστα την Κομισιόν για το επίμονο «όχι» σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο 

«Πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση για να αποτρέψουμε την πλήρη κατάρρευση της συμφωνίας. Η συμφωνία πρέπει να μπορεί να γίνει αποδεκτή και στη Βρετανία» είχε πει τότε διευθυντής του Ifo, Γκάμπριελ Φέλμπερμαϊρ, τονίζοντας πως «η δήλωση της Κομισιόν ότι η υφιστάμενη συμφωνία είναι η όχι απλά η καλύτερη δυνατή, αλλά η μόνη δυνατή δεν είναι σωστή».

Προειδοποιούσε δε πως ένα σκληρό Brexit θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρό και για τις δύο πλευρές, ακόμη και εάν οι ζημιές για το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι υψηλότερες από εκείνες για τους υπόλοιπους 27.

Σύμφωνα με τον Φέλμπερμαϊρ το Brexit διαταράσσει και την εύθραυστη ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των κρατών- μελών. Η Γερμανία χάνει έναν πολύτιμο σύμμαχο στο ελεύθερο εμπόριο και οι δυνάμεις, που ρέπουν προς τον προστατευτισμό ενισχύονται.

naftemporiki.gr 

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς