ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Bρυξέλλες: «Προσγειώνουν» την British Airways για το μετά- Brexit σχέδιό της

Τετάρτη, 09 Ιαν 2019 07:56 UPD: 07:58
REUTERS / © Toby Melville / Reuters

Οι Βρυξέλλες έχουν προειδοποιήσει την IAG, ιδιοκτήτρια εταιρεία της Briitsh Airways, ότι η προτεινόμενη στρατηγική της, που θα επιτρέψει να πραγματοποιεί ελεύθερα πτήσεις ανά την Ευρώπη στην περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία, δεν θα λειτουργήσει. Αυτό υποστηρίζουν οι Financial Times σε σημερινό δημοσίευμά τους.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, μετά το Brexit, όλες οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι ελέγχονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% από κεφάλαια προερχόμενα από την Ε.Ε. προκειμένου να διατηρούν δικαιώματα πτήσεις στο μπλοκ.

Η IAG, στην οποία ανήκει και η ισπανική Iberia, είναι εγγεγραμμένη στην Ισπανία, αλλά έχει τα κεντρικά της γραφεία στη Βρετανία και μετόχους από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τους FT προκειμένου να διατηρήσει δικαιώματα τόσο στην Ε.Ε. όσο και στη Βρετανία η IAG επιχειρεί να καταδείξει ότι οι δύο αεροπορικές της ελέγχονται ξεχωριστά από τοπικά κεφάλαια, μέσω trusts και επιχειρήσεων και δεν είναι απλά μέλη ενός μεγαλύτερου ομίλου, στον οποίο η πλειονότητα των μετόχων είναι εκτός Ε.Ε. 

«Δεν βλέπω πως αυτό θα ήταν πραγματικά λύση για την IAG» ήταν το σχόλιο αξιωματούχου της Ε.Ε.στους FT. Δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την μετά Brexit ιδιοκτησιακή δομή της IAG. 

H εταιρεία από την πλευρά της δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο. 

naftemporiki.gr 

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς