CES 2019: Αποκαλυπτήρια του «οχήματος του μέλλοντος» Elevate από τη Hyundai

Τρίτη, 08 Ιαν 2019 14:37
Hyundai /

Ήδη πριν την επίσημη έναρξη της CES 2019 (Consumer Electronics Show) στο Λας Βέγκας, η Hyundai είχε κερδίσει τις εντυπώσεις μέσω των προαναγγελιών για το Elevate, ένα φουτουριστικό, concept ρομποτικό όχημα, το οποίο θα ήταν ικανό να κινείται τόσο με τους τροχούς του, ως κανονικό αυτοκίνητο, όσο και ως τετράποδο ρομπότ.

Η εταιρεία εν τέλει προέβη στα αποκαλυπτήριά του, παρουσιάζοντάς το «Ultimate Mobility Vehicle » (UMV) και προωθώντας το ως την απόλυτη λύση για τον χώρο της αντιμετώπισης καταστροφών. Ένα όχημα ικανό να σπεύσει σε περιοχές που έχουν πληγεί σκληρά από πυρκαγιές, σεισμούς, τυφώνες, πλημμύρες κ.α., κινούμενο σε εδάφη που άλλα οχήματα δεν θα μπορούσαν να το κάνουν.

«Όταν ένα τσουνάμι ή σεισμός χτυπήσει, τα σημερινά οχήματα διάσωσης μπορούν να μεταφέρουν τους διασώστες μόνο στις άκρες των πληγεισών περιοχών. Πρέπει να διανύσουν την υπόλοιπη απόσταση με τα πόδια. Το Elevate μπορεί να φτάσει στο σημείο κανονικά και μετά να σκαρφαλώσει πάνω στα συντρίμμια» είπε σχετικά ο Τζον Σουχ, αντιπρόεδρος της Hyundai και επικεφαλής της Hyundai CRADLE (Center for Robotic Augmented Design in Living Experiences). «Η τεχνολογία αυτή πάει πέρα από τις καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Άνθρωποι με αναπηρίες σε όλο τον κόσμο που δεν έχουν πρόσβαση σε ράμπες, θα μπορούσαν να καλούν αυτόνομα Hyundai Elevate, τα οποία θα έφταναν μπροστά στην πόρτα τους, θα οριζοντιώνονταν και θα επέτρεπαν στο αναπηρικό καροτσάκι να μπει απευθείας μέσα. Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες» εξήγησε.

Το concept είναι στην ουσία μια αρθρωτή ηλεκτροκίνητη πλατφόρμα ικανή να αλλάζει μορφή, έτσι ώστε να προσαρμόζεται σε διαφορετικές καταστάσεις. Η αρχιτεκτονική των ρομποτικών ποδιών του έχει πέντε βαθμούς ελευθερίας, ενώ προηγμένης τεχνολογίας ηλεκτρικά μοτέρ φροντίζουν για την κίνηση του οχήματος. Όπως υπογραμμίζει η Hyundai, το όχημα είναι ικανό να μιμείται το βάδισμα τόσο των θηλαστικών, όσο και των ερπετών, κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να κινείται προς κάθε κατεύθυνση. Όταν δεν χρειάζεται τα πόδια, τα διπλώνει πάνω στο κύριο «σώμα» του και κόβει την παροχή ενέργειας, μεγιστοποιώντας την αποδοτικότητα της μπαταρίας και λειτουργώντας ως κανονικό κατά τα άλλα όχημα. Ωστόσο, όταν κινείται περπατώντας, κρατά σταθερή (οριζόντια) την πλατφόρμα και τους επιβαίνοντές της, ενώ ο υψηλός βαθμός ελέγχου των τμημάτων των ποδιών καθιστά το όχημα ακόμα πιο ευκίνητο.

«Συνδυάζοντας τη δύναμη της ρομποτικής με την πιο πρόσφατη τεχνολογία ηλεκτροκίνητων οχημάτων της Hyundai, το Elevate έχει τη δυνατότητα να πηγαίνει κόσμο εκεί που δεν έχει πάει ποτέ ξανά αυτοκίνητο και να επαναπροσδιορίζει την αντίληψή μας ως προς την ελευθερία κίνησης των οχημάτων» είπε ο Ντέιβιντ Μπάιρον, design manager της Sundberg-Ferar, που ανέπτυξε το concept με τη Hyundai CRADLE. «Φανταστείτε ένα όχημα αποκλεισμένο σε χαντάκι με χιόνι μόλις τρία μέτρα από τον δρόμο που θα μπορεί να περπατήσει ή να σκαρφαλώσει στο ανώμαλο έδαφος, επιστρέφοντας στον δρόμο και πιθανώς σώζοντας τους τραυματίες επιβάτες του - αυτό είναι το μέλλον της κίνησης των οχημάτων».

Τεχνολογία-Επιστήμη

Προτεινόμενα για εσάς