Πόσο θα στοιχίσει φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Έρευνα της ΕΣΕΕ για το κόστος κρεατικών, λαχανικών, προϊόντων σούπερ μάρκετ
Παρασκευή, 21 Δεκ 2018 10:54 UPD: 10:55
INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σταθερό στα περσινά επίπεδα παραμένει εν πολλοίς το κόστος του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, σύμφωνα με τον καθιερωμένο δειγματοληπτικό έλεγχο, που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της ΕΣΕΕ. 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 17 έως 20 Δεκεμβρίου και αυτή έδειξε ότι το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα στοιχίσει φέτος οριακά λιγότερο (- 0,11%) σε σχέση με πέρυσι. Πιο συγκεκριμένα, το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι (6-8 ατόμων) θα κοστίσει φέτος 149,09 ευρώ έναντι 149,26 ευρώ, που στοίχιζε πέρυσι, την ίδια ακριβώς περίοδο, με ελαφρώς διαφοροποιημένο καλάθι προϊόντων.

Στα ίδια με πέρυσι επίπεδα αναμένεται να κινηθούν οι μέσες τιμές των κρεατικών (δειγματοληψία από Βαρβάκειο αγορά), με μικρή ανοδική μεταβολή του κόστους του αρνιού (+1,56%) και της κατεψυγμένης γαλοπούλας (+3,13%), οι οποίες όμως αντισταθμίζονται από τη μείωση της τιμής του χοιρινού (-5,56%). 

Ενώ στα φρούτα και τα λαχανικά έχουμε αύξηση της τάξης του 5,71%, στα προϊόντα Supermarket έχουμε πτώση των τιμών κατά 0,59% και στα γλυκά/ εδέσματα κατά 2%.

Σημειώνεται ότι το κόστος στην κατηγορία φρούτα/λαχανικά επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την εντυπωσιακή άνοδο της τιμής της πατάτας (+60,38%), η οποία αποδίδεται στο ιδιαίτερα χαμηλό συγκριτικό έτος βάσης (2017) αλλά και στα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι παραγωγοί τη φετινή περίοδο, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και αυξημένου κόστους παραγωγής. Στα υπόλοιπα προϊόντα της συγκεκριμένης κατηγορίας καταγράφεται μείωση ή στασιμότητα του κόστους διάθεσής τους στο καταναλωτικό κοινό.

Όσον αφορά στα προϊόντα Supermarket, η πορεία των τιμών τους, αν και πτωτική για την πλειοψηφία αυτών, επηρεάζεται καθοριστικά από την αύξηση του κόστους του κρασιού (ρετσίνα), με αποτέλεσμα την οριακή επιβάρυνση των καταναλωτών. Τέλος, τα γλυκά και εδέσματα, μετά την περυσινή άνοδο των τιμών τους λόγω αυξημένου κόστους των πρώτων υλών παραγωγής τους κυρίως όσον αφορά στους κουραμπιέδες, φέτος φαίνεται να κοστίζουν φθηνότερα, ανεξαρτήτως σημείου πώλησης (ζαχαροπλαστεία, φούρνοι, supermarkets).  Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι επειδή οι τιμές των κουραμπιέδων/μελομακάρονων εμφανίζουν μεγάλες διαφοροποιήσεις, οι εκτιμήσεις διακύμανσης των τιμών τους γίνονται κατά προσέγγιση και με επιφύλαξη.

naftemporiki.gr 

Κοινωνία

Προτεινόμενα για εσάς