Ιταλία: Διαδήλωση δημοσιογράφων για περικοπές επιδοτήσεων στον Τύπο

Τετάρτη, 19 Δεκ 2018 10:11 UPD: 10:22
EPA / CLAUDIO PERI

 Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας συμμετείχε σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Δημοσιογράφων και οι εκπρόσωποι πολλών μεγάλων μέσων ενημέρωσης της χώρας (φωτ. αρχείου).

Η κατάργηση όλων των επιδοτήσεων στον Τύπο σε βάθος τετραετίας, μέτρο που περιλήφθηκε στον προϋπολογισμό του 2019, κινητοποίησε τους Ιταλούς δημοσιογράφους που διαδήλωσαν χθες στη Ρώμη, μπροστά από το Κοινοβούλιο. Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας συμμετείχε σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Δημοσιογράφων και οι εκπρόσωποι πολλών μεγάλων μέσων ενημέρωσης της χώρας.

Το μέτρο υποστηρίζεται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και ηγέτη του Κινήματος 5 Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, από την πλευρά της όμως η πρόεδρος της Γερουσίας, Ελιζαμπέτα Αλμπέρτι Καζελάτι, στο μήνυμά της για τις γιορτές, καλούσε «τους θεσμούς να στηρίξουν τις φωνές της πληροφόρησης με όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους», δηλώνοντας και η ίδια «αποφασισμένη αρωγός της πολυφωνίας και της ελευθεροτυπίας».

Ο επικεφαλής της ένωσης δημοσιογράφων FNSI, Τζουζέπε Τζουλιέτι, τόνισε ότι «βρισκόμαστε εδώ για να βροντοφωνάξουμε ένα ''όχι'' στην τροποποιητική διάταξη που εντάχθηκε στον προϋπολογισμό, που προβλέπει ότι εντός τεσσάρων ετών θα καταργηθούν όλες οι εισφορές στον Τύπο. Μέτρο που θα πλήξει, για να υπενθυμίσουμε τη δήλωση του προέδρου Σέρτζο Ματαρέλα, ''τις φωνές του πλουραλισμού και της διαφορετικότητας''. Ξεκινούνε από τον έντυπο Τύπο, μετά θα περάσουν στην ανεξάρτητη ραδιοφωνία και στο τέλος θα πλήξουν εις βάθος και τα πρακτορεία».

 Όπως υπογράμμισε ο Τζουλιέτι, «στόχος τους είναι να διαγράψουν τις επικριτικές φωνές, να αφήσουν την πληροφόρηση να γίνεται μόνο μέσω διαδικτύου και χωρίς αμφισβητήσεις και ερωτήματα. Εν ολίγοις, στόχος τους είναι εκείνο που διατείνεται ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ -και από τον οποίον εμπνέονται οι κύριοι αυτοί- ''να καταργήσουμε το λειτούργημα της δημοσιογραφίας''».

Ο ίδιος τόνισε πως αυτό είναι όχι μόνον ηθικώς απαράδεκτο, αλλά και αντισυνταγματικό, καθώς παραβιάζει το Άρθρο 21 για την ελευθερία στην πληροφόρηση. Ο Τζουλιέτι απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο Ματαρέλα να ασκήσει την όποια θεσμική εξουσία διαθέτει για να σταματήσει αυτήν την τροπή, που «θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίες, πολλές εκ των οποίων δεν είναι καν μόνιμης απασχόλησης».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Κόσμος

Προτεινόμενα για εσάς