ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Πτώση 750 μονάδων για τον Dow Jones

Πέμπτη, 06 Δεκ 2018 17:27 UPD: 18:32
REUTERS / BRENDAN MCDERMID

Σημαντικές απώλειες καταγράφει η Wall Street, καθώς η αισιοδοξία για τις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αποδείχθηκε πρόσκαιρη.

Την ίδια ώρα η σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei στο Βανκούβερ και η επικείμενη έκδοσή της στις ΗΠΑ, με την κατηγορία της παραβίασης των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν, έρχονται να εντείνουν τις ανησυχίες των επενδυτών.

Οι τελευταίοι θεωρούν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα δυσχεράνει σημαντικά τις σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ, ελαχιστοποιώντας τα περιθώρια εξεύρεσης λύσης στο φλέγον ζήτημα των εμπορικών δασμών.

Στο διεθνές κλίμα σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η νέα «βουτιά» στην τιμή του πετρελαίου, καθώς οι προτεινόμενες μειώσεις της παγκόσμιας παραγωγής δεν «πείθουν» τους επενδυτές.

Αυτήν την ώρα (6.25 μ.μ.) ο βιομηχανικός δείκτη Dow Jones πραγματοποιεί «βουτιά» 750 μονάδων ή 3%, εν μέσω των ανησυχιών για τις εμπορικές εξελίξεις. Την ίδια ώρα, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq διολισθαίνει κατά 2,4%, με τον ευρύτερο δείκτη S&P 500 να υποχωρεί κατά 2,9%.

Με τις σημερινές απώλειες και εφόσον δεν αντιστραφεί το κλίμα της συνεδρίασης, Dow Jones και S&P 500 επιστρέφουν σε αρνητικό έδαφος για το σύνολο του 2018. Στο ταμπλό η μετοχή της Boeing διολισθαίνει κατά 7%.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχωρεί κατά εννέα μονάδες βάσης στο 2,83%.

Στην Ευρώπη, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 διολισθαίνει κατά 3,4%, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 3,5%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 3,4%.

Στον ευρωπαϊκό νότο, απώλειες 3,4% καταγράφει ο ιταλικός FTSE MIB, με τον ισπανικό IBEX 35 να διολισθαίνει κατά 2,7%. Στο κόκκινο, με πιο ήπιες απώλειες ωστόσο σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, βρέθηκε και η Αθήνα, όπου ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,74%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολισθαίνει κατά 3,1%. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ο συγκεκριμένος δείκτης έχει χάσει 1,4 τρισ. δολάρια (1,2 τρισ. ευρώ) της αγοραίας αξίας του καθώς οι φόβοι αύξησης των επιτοκίων και η επιβράδυνση της ανάπτυξης οδηγούν σε ρευστοποιήσεις.

naftemporiki.gr

Σχετικά σύμβολα

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς