Κούβα: Πρόσβαση στο Ίντερνετ μέσω δικτύων 3G από κινητά

Πέμπτη, 06 Δεκ 2018 14:00 UPD: 14:00
EPA / Alejandro Ernesto

Πρόσβαση στο Διαδίκτυο με κινητά τηλέφωνα, μέσω δικτύων 3G, αποκτούν οι κάτοικοι της Κούβας αυτή την εβδομάδα.

Η πάροχος τηλεπικοινωνιών Etecsa ανακοίνωσε πως οι εγγραφές στη σχετική υπηρεσία είναι δυνατές από την Πέμπτη. Σημειώνεται πως μέχρι τώρα οι κάτοικοι της χώρας έμπαιναν στο Ίντερνετ κυρίως μέσω wi-fi hotspots και ίντερνετ καφέ, με τη 3G πρόσβαση να περιορίζεται σε ξένες επιχειρήσεις, δημοσιογράφους που εργάζονταν για τα κρατικά ΜΜΕ κ.α.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, ακόμα και έτσι, πολλοί δεν θα αντέχουν οικονομικά τα νέα συμβόλαια: Τα πακέτα της Etecsa κυμαίνονται από χρήση ενός μήνα, με 600 ΜΒ δεδομένων, αντί κόστους περίπου 7 δολαρίων, μέχρι 4 GB. Επίσης, οι χρήστες έχουν μπόνους 300 ΜΒ για χρήση σε τοπικές ιστοσελίδες (.cu). Οι τιμές αυτές κρίνονται μάλλον υψηλές για τον πληθυσμό της κομμουνιστικής Κούβας, που έχει μέσο μισθό περίπου 30 δολαρίων τον μήνα.

Παρόλα αυτά, πρόκειται για μια κίνηση που σηματοδοτεί περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην online δραστηριότητα.

Σημειώνεται πως μέχρι πριν πέντε χρόνια η πρόσβαση στο Ίντερνετ περιοριζόταν κυρίως σε τουριστικά ξενοδοχεία και κάποια κρατικά κτήρια. Ωστόσο, το 2013 άρχισαν να ανοίγουν Ίντερνετ καφέ και το 2014 να επιτρέπουν πρόσβαση μέσω κινητών στην υπηρεσία email Nauta. Το 2015 άνοιξε το πρώτο wi-fi hotspot σε πολιτιστικό κέντρο και ακολούθησαν πολλά άλλα. Το 2017 η Etecsa άρχισε να παρέχει οικιακές συνδέσεις Ίντερνετ.

Τεχνολογία-Επιστήμη

Προτεινόμενα για εσάς