ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

ΥΠΕΝ: Καλυμμένη η συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων στο Αμύνταιο

Τρίτη, 20 Νοε 2018 19:42 UPD: 21/11/2018 00:13
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Η συνέχιση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στο Αμύνταιο είναι πλήρως καλυμμένη, αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας πως για το μέλλον του λιγνιτικού σταθμού βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη ΔΕΗ.

Το υπουργείο επισημαίνει πως, ενσωματώνοντας την Οδηγία της Ε.Ε. «περί βιομηχανικών εκπομπών» (2010/75/ΕΕ), Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2013 (36060/1155/Ε.103/ 13.6.2013) καθορίζει τα κριτήρια υπαγωγής λιγνιτικών μονάδων σε καθεστώς περιορισμένης διάρκειας.

«Σαφής θέση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας από καιρό (όπως προκύπτει και από την αναφορά, τον Μάρτιο του 2018, της αρμόδιας Υπηρεσίας Περιβάλλοντος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) είναι ότι βάση της παραπάνω ΚΥΑ οι μονάδες της ΔΕΗ στο Αμύνταιο υπάγονται στο καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας 32.000 ωρών και όχι 17.500 ωρών», τονίζει το ΥΠΕΝ.

Όπως συμπληρώνει, προκειμένου να εκλείψει κάθε αμφιβολία στην ερμηνεία του σχετικού κριτηρίου, οι υπουργοί Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, υπέγραψαν σήμερα τροποποίηση της ΚΥΑ του 2013, αποσαφηνίζοντας ότι στην περίοδο λειτουργίας κάθε μονάδας προσμετρείται και η δοκιμαστική λειτουργία.

«Στη βάση των παραπάνω είναι πλήρως καλυμμένη η συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων στο Αμύνταιο. Για το μέλλον του λιγνιτικού σταθμού βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη ΔΕΗ», καταλήγει το ΥΠΕΝ.

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς