Συμβολισμός παρά ουσία

Τετάρτη, 13 Ιουν 2018 07:00
REUTERS / JONATHAN ERNST

Από την έντυπη έκδοση 

Του Μωυσή Λίτση
mlitsis@naftemporiki.gr

Αναμφισβήτητα η χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ιστορικής σημασίας. Φαίνεται να ανοίγει τον δρόμο για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, καλλιεργώντας προσδοκίες για εκτόνωση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή Ειρηνικού-Ασίας, ενδεχόμενη ενσωμάτωση της Βόρειας Κορέας στο διεθνές γίγνεσθαι και επαναφορά της διπλωματίας ως κύριου μέσου για την επίλυση διεθνών κρίσεων.

Η συμφωνία περί αποπυρηνικοποίησης που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες είναι προς το παρόν αόριστη, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα και δεσμεύσεις. Στη συμφωνία δεν γίνεται ακόμη λόγος για άρση των αμερικανικών κυρώσεων ή την υπογραφή συμφωνίας ειρήνης. Θεωρείται το πρώτο βήμα μιας μακράς διαδικασίας, παρά η απαρχή μιας περιόδου ύφεσης των διεθνών εντάσεων.

Είναι θετικό πάντως το γεγονός πως ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε να τερματίσει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Νότιας Κορέας, οι οποίες αποτελούσαν μία πρόσθετη πηγή έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

Με τη συνάντηση και τη συμφωνία ο Κιμ φαίνεται να κερδίζει μια πρώτη διεθνή νομιμοποίηση, αφού έφτασε να συναντηθεί με τον άσπονδο εχθρό, τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αποδεικνύοντας παράλληλα πως δεν είναι ο «παρανοϊκός» ηγέτης που περιέγραφαν τα δυτικά ΜΜΕ, ψάχνοντας για χρήσιμο «μπαμπούλα».

Από την πλευρά του Τραμπ, η συνάντηση με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας δείχνει να στερείται μιας ευρείας στρατηγικής εκτόνωσης των διεθνών εντάσεων. Αντιθέτως η συνάντηση με τον Κιμ έγινε λίγα εικοσιτετράωρα αφότου ο Τραμπ άφησε στα κρύα του λουτρού τους ηγέτες του G7. Ο Αμερικανός πρόεδρος καταφέρνει να τα βρει με τον σταλινικό δικτάτορα Κιμ, όχι όμως με τους συμμάχους του και ομοϊδεάτες στην «ελεύθερη οικονομία»- θεμέλιο του φιλελεύθερου δυτικού κόσμου.

Επιπλέον εμφανίζεται ικανοποιημένος από μια αόριστη προς το παρόν συμφωνία με την Πιονγιάνγκ, όταν μόλις μερικές εβδομάδες πριν εγκατέλειπε τη σαφώς πιο ενδελεχή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Αλλά και όσον αφορά την Κίνα, τον μεγάλο πάτρωνα της Βόρειας Κορέας, η συγκρουσιακή διάθεση του Ντόναλντ Τραμπ κάθε άλλο παρά δείχνει να κοπάζει. Την ίδια ώρα που υπογραφόταν η συμφωνία με τον Κιμ, οι ΗΠΑ άνοιγαν γραφείο εκπροσώπησης στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν, την Ταϊπέι, δηλαδή ντε φάκτο πρεσβεία, προχωρώντας σε μια κίνηση-πρόκληση προς το Πεκίνο. 

Απόψεις

Προτεινόμενα για εσάς