ΚΕΕΛΠΝΟ: Διεθνής διημερίδα για θέματα υγειονομικού κανονισμού

Δευτέρα, 11 Ιουν 2018 13:52 UPD: 13:56

Με τη συμμετοχή 200 καλεσμένων, στελεχών και εκπροσώπων διεθνών και τοπικών φορέων, υπηρεσιών και Υπουργείων, ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης στο Μουσείο της Ακρόπολης η διεθνής διημερίδα «Καλές Πρακτικές στην Εφαρμογή του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού» που διοργανώνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Εκτελεστικό Οργανισμό Καταναλωτών Υγείας, Γεωργίας και Τροφίμων (CHAFEA), υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.

Την επιστημονική συνάντηση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ και ο γγ του υπουργείου Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος. 

Κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του ομιλίας ο κ. Ρόζενμπεργκ τόνισε ότι στόχος του διήμερου είναι να φέρει σε επικοινωνία και επαφή τους πολυποίκιλους συντελεστές και παράγοντες που εμπλέκονται στη σωστή εφαρμογή του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (ΔΥΚ).

Ο γγ του υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε στη σημασία της σημερινής συνάντησης για την αντιμετώπιση των μεγάλων θεμάτων δημόσιας υγείας από την πλευρά της εφαρμογής του ΔΥΚ, επισημαίνοντας ότι «η χώρα δέχεται τεράστιο αριθμό μετακινούμενων πληθυσμών (πρόσφυγες - μετανάστες και τουρίστες) και η κλιματική αλλαγή θα επιτείνει τη μετακίνηση των πληθυσμών, άρα είναι αναγκαία η εφαρμογή του ΔΥΚ».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η διυπουργική συνεργασία και η εξασφάλιση της σύμπραξης των απαραίτητων υποδομών είναι στόχος του Υπουργείου, ενώ έκλεισε τον χαιρετισμό του τονίζοντας  ότι η Διεθνής συνεργασία σε πνεύμα αλληλεγγύης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και αλληλοβοήθειας είναι απαραίτητη.

Στην τελετή έναρξης παρευρέθηκε και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων τη σημασία του ΔΥΚ για την παγκόσμια υγειονομική ασφάλεια υπογραμμίζοντας ότι «γίνεται προσπάθεια να αναβαθμίσουμε και να ενδυναμώσουμε τις υπηρεσίες υγείας, προωθώντας κρίσιμες μεταρρυθμίσεις με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα, την πρόληψη και τις πολιτικές δημόσιας υγείας, με κομβικό στόχο την καθολική κάλυψη των αναγκών υγείας του πληθυσμού».

Υγεία

Προτεινόμενα για εσάς