ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Αργεντινή: Διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για μια νέα «γραμμή οικονομικής στήριξης»

Τρίτη, 08 Μαϊ 2018 22:22 UPD: 22:27
REUTERS / POOL New

Διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, προκειμένου να εξασφαλίσει μια «γραμμή οικονομικής στήριξης», ξεκίνησε σήμερα η Αργεντινή. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας, Μαουρίσιο Μάκρι, η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς η Αργεντινή, η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Λατινικής Αμερικής, αντιμετωπίζει οικονομικές αναταράξεις και το πέσο υποχώρησε κατά 5% μέσα σε μία εβδομάδα.

«Κατά τα δύο πρώτα χρόνια είχαμε ένα πολύ ευνοϊκό διεθνές πλαίσιο, όμως αυτό το πλαίσιο αλλάζει. Είμαστε μεταξύ των χωρών που εξαρτώνται περισσότερο από την εξωτερική χρηματοδότηση», ανέφερε ο Μάκρι σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Όπως είπε ο Αργεντινός πρόεδρος, είχε ήδη μια πρώτη επαφή με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ωστόσο, δεν διευκρίνισε ποιο ακριβώς είναι το ποσό του δανείου που ζητά το Μπουένος Άιρες από τον διεθνή οικονομικό οργανισμό.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι οι συζητήσεις με το ΔΝΤ θα διεξαχθούν πολύ σύντομα.

«Η Αργεντινή είναι ένα σημαντικό μέλος του ΔΝΤ (...) Οι συζητήσεις ξεκίνησαν με αντικείμενο τον τρόπο που μπορούμε να συνεργαστούμε για να ενισχύσουμε την οικονομία της Αργεντινής και θα συνεχιστούν πολύ σύντομα», ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Μάκρι η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ θα επιτρέψει να ενισχυθεί «το αναπτυξιακό πρόγραμμα, δίνοντας μας μια καλύτερη βάση για να αντιμετωπίσουμε αυτό το νέο παγκόσμιο σενάριο και να αποφύγουμε μια κρίση όπως εκείνες που είχαμε στην Ιστορία μας», αναφερόμενος κυρίως στην κρίση του 2001, όταν η Αργεντινή κήρυξε στάση πληρωμών.

Το πέσο, που με το άνοιγμα των αγορών σήμερα υποχωρούσε κατά 4,61%, στα 23,41 πέσο ανά δολάριο, ανέκαμψε ελαφρά μετά την ομιλία του προέδρου, στο 23,06.

Η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα σήμερα το βασικό επιτόκιό της, το οποίο ενδέχεται να αυξηθεί για να αναχαιτιστεί η υποχώρηση του νομίσματος, το οποίο υποτιμήθηκε κατά 10% σε σύγκριση με το δολάριο μέσα σε διάστημα ενός μήνα. Η υποχώρηση αυτή ήταν η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από τον Δεκέμβριο του 2015, όταν η νέα τότε κυβέρνηση του Μάκρι εγκατέλειψε την πολιτική ελέγχου των ισοτιμιών, προτιμώντας να αφήσει ελεύθερη τη διακύμανση του πέσο.

Ο πληθωρισμός το 2017 στην Αργεντινή έφτασε το 24,8% ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα αγγίζει φέτος το 2,7% του ΑΕΠ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς