Με το... σταγονόμετρο δέχεται αιτούντες άσυλο η Ιαπωνία

Τρίτη, 13 Φεβ 2018 13:15 UPD: 13:19
REUTERS / TORU HANAI

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζήτησαν άσυλο στην Ιαπωνία αυξήθηκε κατά 80% φτάνοντας τον αριθμό ρεκόρ των 19.628 το 2017 - αλλά μόνον 20 από αυτούς έγιναν δεκτοί στη χώρα, ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση.

Η μετανάστευση είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα στην Ιαπωνία, στην οποία πολλοί υπερηφανεύονται για την πολιτιστική και εθνική ομοιογένειά τους, παρά την γήρανση του πληθυσμού και την συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού που αντιμετωπίζει η χώρα.

Αν και η Ιαπωνία είναι ένας σημαντικός δωρητής των διεθνών οργανώσεων αρωγής παρουσιάζεται επιφυλακτική όσον αφορά την χαλάρωση της πολιτικής της για τη χορήγηση ασύλου ή για την είσοδο στη χώρα μεταναστών εργατών.

Ο αριθμός των ανθρώπων που επιδιώκει να του χορηγηθεί το καθεστώς πρόσφυγα στην Ιαπωνία αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, καθώς πολλοί εκμεταλλεύτηκαν ένα σύστημα που επιτρέπει στους αιτούντες που έχουν έγκυρες βίζες να εργαστούν την περίοδο που εξετάζονται οι αιτήσεις τους για την χορήγηση ασύλου, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ιαπωνίας.

Η κυβέρνηση περιόρισε ωστόσο στα μέσα Ιανουαρίου το δικαίωμα στην εργασία μόνον σε αυτούς που θεωρείται από την Ιαπωνία ότι ζητούν άσυλο καλή τη πίστει.

Ως αποτέλεσμα, ο μέσος αριθμός αυτών που υπέβαλαν την ημέρα αίτηση για τη χορήγηση ασύλου κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου μειώθηκε κατά 50% από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το υπουργείο.

Από τους 19.628 που έκαναν αίτηση για τη χορήγηση ασύλου το 2017, το ένα τέταρτο ήταν υπήκοοι των Φιλιππίνων και ακολουθούσαν υπήκοοι του Βιετνάμ και της Σρι Λάνκα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου.

Από τους 20 που κατάφεραν το 2017 να τους χορηγηθεί άσυλο στην Ιαπωνία, πέντε είναι από την Αίγυπτο, πέντε από τη Συρία και δύο από το Αφγανιστάν. Το υπουργείο αρνήθηκε να διευκρινίσει την εθνικότητα των υπόλοιπων οκτώ, επικαλούμενη λόγους ανησυχίας ότι μπορεί να αναγνωριστούν εύκολα.

«Είκοσι είναι υπερβολικά λίγοι. Κρίνοντας από τη δική μας εμπειρία όσον αφορά την υποστήριξη των προσφύγων, πιστεύω ότι θα έπρεπε να έχουν γίνει δεκτοί περισσότεροι άνθρωποι», δήλωσε ο Έρι Ισικάουα, της Ένωσης της Ιαπωνίας για τους Πρόσφυγες.

Το 2016 η Ιαπωνία είχε χορηγήσει άσυλο σε 28 ανθρώπους.

Κόσμος

Προτεινόμενα για εσάς