ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Πλάνο αναδιάρθρωσης από τον όμιλο Μαΐλλης

Κλείνει το εργοστάσιο στον Έβρο και μονάδα στην Ιταλία - Συνεχίζουν τα Οινόφυτα
Παρασκευή, 19 Ιαν 2018 14:42

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Χατζηλίδη
ghatzil@naftemporiki.gr

Στη μείωση και, μέχρι τον Ιούνιο, στη διακοπή της παραγωγής στο εργοστάσιό της στην Αλεξανδρούπολη προχωράει η Μαΐλλης, διαβεβαιώνοντας ότι η μονάδα του ομίλου στα Οινόφυτα θα συνεχίσει κανονικά τη δραστηριότητά της.

Πιο συγκεκριμένα, η διακοπή της παραγωγής αφορά τα προϊόντα χαρτογωνίες, θερμοσυρρικνούμενο φιλμ και εκτατό φιλμ, ενώ η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι ο μηχανολογικός εξοπλισμός του εργοστασίου και των γραμμών παραγωγής δεν προβλέπεται να μεταφερθεί σε άλλη παραγωγική μονάδα του ομίλου, αλλά θα εκποιηθεί προς τρίτους αγοραστές.

To λουκέτο αυτό αποτελεί ακόμα ένα πλήγμα για την τοπική οικονομία και κοινωνία, δεδομένου ότι στο εργοστάσιο του Έβρου απασχολούνται 49 άτομα, τα οποία η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι θα αποζημιωθούν σύμφωνα με όσα προβλέπει η ελληνική νομοθεσία. Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες του ομίλου Μαΐλλη στην Ιταλία, η εταιρεία θα κλείσει τους επόμενους μήνες μία επιχειρηματική μονάδα στον τομέα των μηχανών συσκευασίας, μειώνοντας τις εκεί θέσεις εργασία κατά 50 υπαλλήλους.

Όπως σημειώνει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, οι βασικοί άξονες της στρατηγικής λειτουργικής αναδιάρθρωσης του ομίλου περιλαμβάνει την επικέντρωση σε κύρια προϊόντα (μηχανές συσκευασίας και εργαλεία, μεταλλικές και πλαστικές ταινίες περίδεσης, και υψηλής ποιότητας λύσεις περιτύλιξης), τη βελτιστοποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού για την ευρωπαϊκή αγορά, καθώς και τη σταθερότητα και βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων της εταιρείας, μέσω του εξορθολογισμού του κόστους.

Όπως είχε αναφέρει από τον Νοέμβριο σε δημοσίευμά της η «Ν», βασικός λόγος αυτής της αρνητικής εξέλιξης είναι ότι η Μαΐλλης διατηρεί εργοστάσιο με ομοειδές αντικείμενο παραγωγής στην Πολωνία, το οποίο έχει το πλεονέκτημα της εγγύτητας στις μεγάλες αγορές της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, σε αντίθεση με αυτό του Έβρου, που έχει να αντιμετωπίσει υψηλά μεταφορικά κόστη, καθώς και τα άλλα προβλήματα που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας.

Η εταιρεία επισημαίνει ότι οι εγκαταστάσεις της εταιρείας στα Οινόφυτα, οι οποίες περιλαμβάνουν μονάδα παραγωγής και τις μονάδες πωλήσεων και παροχής υπηρεσιών της εταιρείας για τη νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Ελλάδα, θα συνεχίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία τους. Η μονάδα παραγωγής στα Οινόφυτα, άλλωστε, αποτελεί την κύρια εξαγωγική βάση του ομίλου, σε προϊόντα μεταλλικής περίδεσης. Η Μαΐλλης θα συνεχίσει να απασχολεί σχεδόν 200 άτομα στην Ελλάδα. 

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία, που έχει αντικείμενο την παραγωγή μεταλλικών, πλαστικών και χάρτινων ειδών συσκευασίας και υλικών και μηχανών συσκευασίας, μέσα στο 2017 ολοκλήρωσε τη μεταφορά της έδρας της από την Αθήνα στο Λουξεμβούργο. Τα προβλήματα ρευστότητας για τη βιομηχανία ξεκίνησαν από το 2012 και φάνηκε να επιλύονται όταν στα τέλη του 2014 με τη συνδρομή των πιστωτριών τραπεζών περιήλθε στον πλήρη έλεγχο του διεθνούς επενδυτικού fund Harvard Investment Group (HIG), το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια 300 δισ. ευρώ σε όλο τον κόσμο. Το 2016 η Μαΐλλης στην Ελλάδα κατέγραψε μείωση πωλήσεων κατά 13% στα 65 εκατ. ευρώ και ζημίες προ φόρων 3,37 εκατ. ευρώ, από 5,15 εκατ. ευρώ το 2015. Σε ενοποιημένο επίπεδο η Μαΐλλης, που διατηρεί παραγωγικές δραστηριότητες σε Πολωνία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδά και ΗΠΑ, σημείωσε το 2016 πωλήσεις ύψους 267,76 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 4,3% σε σχέση με το 2015.  

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς