Πειραιάς: Υποψηφιότητα για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021

Τρίτη, 23 Φεβ 2016 17:54 UPD: 17:54
Perikles Merakos

Ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και ο  εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και επικεφαλής του γραφείου υποστήριξης για την υποψηφιότητα του Πειραιά  κ. Πέτρος Κόκκαλης, πραγματοποίησαν  σήμερα, την παρουσίαση του φακέλου υποψηφιότητας του Πειραιά, για τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. 

Ο δήμαρχος Πειραιά στην ομιλία του - μεταξύ άλλων - ανέφερε:

«Παρά τον περιορισμένο χρόνο που είχαμε στη διάθεσή μας για την προετοιμασία, αλλά και την σημαντική και γνωστή σε όλους πλέον έλλειψη πόρων της πόλης μας, καταφέραμε εν τέλει να συντάξουμε, θέλω να πιστεύω, μια πολύ αξιόλογη και πρωτοποριακή πρόταση, ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Σε αυτή την προσπάθεια οφείλω να τονίσω ότι είχαμε αρωγό τον ΟΛΠ που χρηματοδότησε τη δημιουργία του φακέλου και να ευχαριστήσω τόσο την προηγούμενη διοίκηση όσο και την τωρινή για τη βοήθεια που μας παρείχαν.

Η συμμετοχή μας σε αυτόν τον τόσο σημαντικό θεσμό δεν είναι μια απόφαση που τη λάβαμε αβασάνιστα. Ειλικρινά και εμείς προβληματιστήκαμε πάρα πολύ  για το αν μπορούμε παράλληλα με τα πολλά και σημαντικά  προβλήματα της χώρας, αλλά και της πόλης να δουλέψουμε συγκεντρωμένοι και απερίσπαστοι για αυτόν τον θεσμό.  Όμως, πιστεύουμε στην εξωστρέφεια του Πειραιά. Η πόλη πρέπει να εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που θα την θέτει στο επίκεντρο των εξελίξεων, όπως συνέβη και τον περασμένο Μάιο, όταν διοργανώσαμε με απόλυτη επιτυχία την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας, που κατά κοινή ομολογία ήταν μια διοργάνωση σταθμός για τον Πειραιά.

Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμούμε ότι και η διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021 μπορεί να αποτελέσει ορόσημο για την πόλη μας. Να ενισχύσει την εικόνα της και να ενδυναμώσει τους δεσμούς και τις σχέσεις των πολιτών, των φορέων αλλά και των επισκεπτών με τον Πειραιά.

Είναι δεδομένο ότι οι απαιτήσεις και οι προδιαγραφές του φακέλου υποψηφιότητας ως τεχνοκρατικό κείμενο, έχουν πλησιάσει τις προδιαγραφές που ισχύουν για την ανακήρυξη των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, τις υποψηφιότητες για τις EXPO, τις ολυμπιακές προδιαγραφές και τις υπόλοιπες πολιτιστικές και αθλητικές διοργανώσεις.

Οι φάκελοι υποψηφιότητας δεν είναι υποσχετικές διογκωμένες, με ανακριβή στοιχεία. Στην πράξη, η προεπιλογή και η επιλογή της πόλης του πολιτισμού εξαρτάται από την συμπλήρωση μιας αίτησης ογδόντα σελίδων που περιέχουν 65 συγκεκριμένα ερωτήματα, στα οποία η υποψήφια πόλη πρέπει να απαντήσει με συγκεκριμένη τεκμηρίωση.

Αυτά τα ερωτήματα που δείχνουν τον νέο δρόμο μιας πολιτιστικής πρωτεύουσας, είναι που μας έδωσαν το θάρρος και την ευθύνη να προχωρήσουμε. Επειδή ο νέος τρόπος επιλογής δεν αφήνει στο περιθώριο την αλήθεια, την πραγματικότητα της πόλης που υπηρετούμε! Οι ερωτήσεις δεν είναι μόνον για το σλόγκαν και το πρόγραμμα, για μετακλήσεις σχημάτων και για τα γνωστά ζητήματα που καλώς γνωρίζουν οι ασχολούμενοι με τον πολιτισμό σε διεθνές επίπεδο. Ζητείται με ιδιαίτερη βαρύτητα, η συμμετοχή των δημοτών, η σημασία του θεσμού στις ευπαθείς ομάδες, στους ηλικιωμένους και στους νέους.

Σε αυτό το πλαίσιο πορευθήκαμε και εμείς. Με επικεφαλής τον Πέτρο Κόκκαλη και με μια ομάδα έμπειρων στελεχών όπως η διευθύντρια Πολιτισμού κα Μπαφούνη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου κ. Διαμαντής, αλλά και τεχνοκράτες με σημαντική εμπειρία και άλλα στελέχη του δήμου, καταφέραμε στο σύντομο χρονικό διάστημα που είχαμε στη διάθεσή μας να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις.

Ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης.

Θέλω να πιστεύω ότι εφόσον προκριθούμε στον επόμενο γύρο, σε μια μικρή λίστα τριών - τεσσάρων πόλεων, που αυτό θα γίνει τις προσεχείς δύο ημέρες, η επικεφαλής του Πολιτισμού κα Νταϊφά, που πλέον υπάρχουν συνθήκες  για να εργαστεί απερίσπαστη, θα ενταχθεί στην ομάδα και θα πάρει πάνω της κι εκείνη το μερίδιο που της αναλογεί ώστε να βοηθήσει και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρει.     

Στοχεύουμε σε μια λιτή διοργάνωση, με σκοπό την ενδυνάμωση του Πειραιά και την αύξηση της επισκεψιμότητας της πόλης μας από το εσωτερικό της χώρας, αλλά και τη μέγιστη δυνατή παραμονή των επισκεπτών στην πόλη, που άλλωστε όποιος παρακολουθεί τα δημοτικά δρώμενα, το επιχειρούμε εδώ και 12 μήνες συνεχώς, με μια συγκεκριμένη στρατηγική.

Ο άγνωστος στους πολλούς Πειραιάς, η θρυλική του νεότερη ιστορία, οι γειτονιές και οι τέχνες του, η παράδοση της μουσικής  και του κόσμου του μεροκάματου, η ονομαστή αθλητική και φίλαθλη παράδοσή του και οι κάτοικοί του που έφτασαν εδώ από όλη την Ελλάδα και την προσφυγιά, μαζί με το λιμάνι, τα νησιά και μια πολύ σημαντική ιστορική και αρχαιολογική παράδοση, δημιουργούν ένα υπέροχο μίγμα από εμπειρίες και δρώμενα που θα γίνουν κτήμα του Πειραϊκού, του Ελληνικού, του Ευρωπαϊκού και του διεθνούς κοινού».

Στη συνέχεια, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας και Επικεφαλής του γραφείου υποστήριξης για την υποψηφιότητα του Πειραιά ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 κ. Πέτρος Κόκκαλης, μίλησε για  την προσπάθεια διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021.

Το «παρών»  στην εκδήλωση έδωσαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, η πρόεδρος του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unesco, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, Βαγγέλης Μαρινάκης. Επίσης, ο πρώην υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, οι βουλευτές Κωνσταντίνος Κατσαφάδος,  Δημήτρης Καμμένος, Γεωργία Γεννιά, Ελένη Σταματάκη, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, οι πρώην βουλευτές Σταυρούλα Αντωνάκου, Δημήτρης Καρύδης ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά, Νικόλαος Γεωργόπουλος, η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Unicef, Σοφία Τζιτζίκου και ο γενικός διευθυντής, Ηλίας Λυμπέρης, ο αναπληρωτής διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΛΠ,  Σταύρος Κυραμαργιός, εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών στην Ελλάδα, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αντιδήμαρχοι, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, πρόεδροι δημοτικών κοινοτήτων, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων της πόλης κ.ά.
 

Συνέντευξη Τύπου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021

Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, στις 5.30 το απόγευμα, θα ανακοινωθεί σε συνέντευξη Τύπου, στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η βραχεία λίστα προεπιλογής υποψηφιοτήτων για την διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ.

Η συνάντηση προεπιλογής των υποψηφίων ελληνικών πόλεων θα λάβει χώρα από έως τις 26 Φεβρουαρίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, υπό τη μέριμνα της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του ΥΠΠΟΑ. Oι πόλεις που θα επιλεγούν θα συμμετάσχουν στην τελική φάση αξιολόγησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί τέλη Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου 2016, για την ανάδειξη μίας ελληνικής πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021.

Σημειώνεται ότι οι υποψήφιες πόλεις που θα παρουσιάσουν τους φακέλους υποψηφιότητάς τους ενώπιον της δωδεκαμελούς επιτροπής των εμπειρογνωμόνων είναι οι ακόλουθες: Βόλος, Δελφοί, Ελευσίνα, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Λάρισα, Λέσβος, Μεσολόγγι, Πειραιάς, Ρόδος, Σαλαμίνα, Σάμος, Τρίπολη. 

naftemporiki.gr

Πολιτιστικά

Προτεινόμενα για εσάς