Ο φωτογράφος Ανδρέας Εμπειρίκος

Τρίτη, 03 Νοε 2015 10:05

Ανδρέας Εμπειρίκος.

Την έκθεση «Ο φωτογράφος Ανδρέας Εμπειρίκος» θα παρουσιάσει το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου, από 4 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου.

Ο Ανδρέας Εμπειρίκος, εισηγητής της σουρεαλιστικής ποίησης και της ψυχανάλυσης στην Ελλάδα, υπήρξε «μανιώδης φωτογράφος», όπως τον χαρακτήριζαν οι φίλοι του. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν εβδομήντα περίπου από τις χιλιάδες ασπρόμαυρες καλλιτεχνικές του φωτογραφίες, κυρίως σκηνές της καθημερινής ζωής, τοπία και συνθέσεις.

Ο Εμπειρίκος προσεγγίζει τη φωτογραφία με την ευαισθησία και τη ματιά του υπερρεαλιστή και του ψυχαναλυτή, δημιουργώντας σύνθετες εικόνες ιδιαίτερης αισθητικής αξίας. Όπως ο ίδιος έλεγε «Μία φωτογραφία ζει, έχει ολόκληρη δική της δράσι, συνυφασμένη με την ζωή του θεατή, όπως ένα φλουρί, ένα κρύσταλλο, ή ένα γάντι».

Ανδρέας Εμπειρίκος, Πειραιάς 1955, Λεωνίδας Εμπειρίκος - Εκδόσεις Άγρα.

«Με τη δεξιοτεχνία και την επιμονή μανιακού»

Ο Ανδρέας Εμπειρίκος ασχολήθηκε συστηματικά με τη φωτογραφία, φέρνοντας, κατά τον Ελύτη, εις πέρας το έργο του «με τη δεξιοτεχνία και την επιμονή μανιακού». Ως «μανιώδη φωτογράφο» τον χαρακτήρισε, επίσης, ο φίλος του, Δ. Ι. Πολέμης. Κατά τον γιο του, Λεωνίδα Εμπειρίκο, «κυκλοφορούσε πάντα με φωτογραφική μηχανή, συχνά με δύο, ενίοτε και με τρεις». Το φωτογραφικό του έργο χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες οι οποίες περιλαμβάνουν τις φωτογραφίες της προπολεμικής περιόδου, της μεταπολεμικής καθώς και μία σειρά φωτογραφιών του γιου του, από το 1957 έως το 1974.

Λονδίνο 1953, Λεωνίδας Εμπειρίκος - Εκδόσεις Άγρα.

Στα θέματά του περιλαμβάνονται αναμνηστικές φωτογραφίες, τοπία στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, σκηνές δρόμου (κυρίως από το Παρίσι και το Λονδίνο), προσωπογραφίες οικείων προσώπων, γυμνά, νεκρές φύσεις καθώς και άλλες φωτογραφίες υπερρεαλιστικού χαρακτήρα. Ιδιαίτερη θέση κατέχουν οι φωτογραφίες μικρών κοριτσιών, αποκαλούμενα συχνά στο έργο του ως παιδίσκες. Οι περισσότερες από αυτές είναι τραβηγμένες ευκαιριακά, στο δρόμο, ενώ ορισμένες είναι αποτέλεσμα πιο εντατικής φωτογράφισης και μπορούν να συγκριθούν με τις αντίστοιχες δημιουργίες του Λιούις Κάρολ.

Ανδρέας Εμπειρίκος, χωρίς τίτλο, Λεωνίδας Εμπειρίκος - Εκδόσεις Άγρα.

Παράλληλα με το φωτογραφικό έργο του ποιητή, η έκθεση θα αναδείξει και τη φιλία του με τον ζωγράφο Γιώργο Γουναρόπουλο, μέσα από σχέδια, έργα ζωγραφικής, ποιήματα και αρχειακό υλικό.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου

19:00: Συζήτηση με θέμα: «Ανδρέας Εμπειρίκος. Υπερρεαλισμός και φωτογραφία».

Εισηγητές: Λεωνίδας Εμπειρίκος (Ιστορικός), Δημήτρης Καλοκύρης (Συγγραφέας, Πρόεδρος Εταιρείας Συγγραφέων), Σταύρος Πετσόπουλος (Εκδότης της «Άγρας»), Δαμιανός Μωραΐτης (Μαθηματικός).

Ανδρέας Εμπειρίκος, χωρίς τίτλο, προπολεμική φωτογραφία - Εκδόσεις Άγρα

Σάββατο 7 Νοεμβρίου                 

11:00 - 12:00: Ξενάγηση στην έκθεση από τον Δαμιανό Μωραΐτη.

12:00 - 13:00: Προβολή της ταινίας Ανδρέας Εμπειρίκος - Ο ποιητής μέσα από τις εικόνες του, σε σκηνοθεσία Ηλία Γιαννακάκη, από τη σειρά «Παρασκήνιο» της ΕΡΤ (διάρκεια 52’).

Σάββατο 14 Νοεμβρίου

12:30 - 13:30: Ομιλία των Γιώργη Γιατρομανωλάκη (καθηγητής κλασικής φιλολογίας, συγγραφέας) και Νίκου Σιγάλα (ιστορικός, ερευνητής στο Institut français d’études anatoliennes, Κωνσταντινούπολη) για τη σχέση Α. Εμπειρίκου – Γ. Γουναρόπουλου, όπως διαφαίνεται στην ποιητική συλλογή 1934 - Προϊστορία ή Καταγωγή

Ανδρέας Εμπειρίκος, Σαντορίνη -  Πάρος 1954, Λεωνίδας Εμπειρίκος - Εκδόσεις Άγρα.

Σάββατο 21 Νοεμβρίου

12:30 - 14:00: Προβολή της ταινίας Ανδρέας Εμπειρίκος, σε σκηνοθεσία Τάσου Ψαρρά, από τη σειρά «Εποχές και συγγραφείς» της ΝΕΤ (διάρκεια 131’).

Σάββατο 28 Νοεμβρίου

12:30 - 14:00: Προβολή της ταινίας Ανδρέας Εμπειρίκος, σε σκηνοθεσία Τάσου Ψαρρά, από τη σειρά «Εποχές και συγγραφείς» της ΝΕΤ (διάρκεια 131’)


Ανδρέας Εμπειρίκος

Πληροφορίες
Μουσείο Γουναρόπουλου, Γουναρόπουλου 6 και Φρυγίας Άνω Ιλίσια, τηλ. 210 - 7777601, 210-7487657. Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις.

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη - Τετάρτη: 09.00 - 13.30  και  17.00 - 20.00
Πέμπτη - Σάββατο:  09.00 - 15.00.  Κυριακή - Δευτέρα: κλειστά.

Ανδρέας Εμπειρίκος, Παρίσι 1961, Λεωνίδας Εμπειρίκος - Εκδόσεις Άγρα.

naftemporiki.gr


Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολιτιστικά

Προτεινόμενα για εσάς