Απόψεις

kina-oikonomia

Όταν η Κίνα «αγοράζει τον κόσμο»

Υπάρχουν σημαντικές ανατροπές στην ιστορία, όπως αυτή της σύγχρονης Κίνας συγκρινόμενη με αυτή της Ιαπωνίας. Πριν 20 χρόνια, η Ιαπωνία ανερχόταν στη 2η θέση των βιομηχανικών κρατών και οι επενδύσεις της στο εξωτερικό ήταν παντού. Εξαγόραζε μεγάλα εργοστάσια στη δύση, κάστρα στη Γαλλία, αμερικάνικα κρατικά ομόλογα. Συσσώρευε αμύθητα πλούτη, τα οποία τα επένδυε στη συνέχεια στο δυτικό κόσμο. 

ellada-omologa-agores

Η μετάβαση από τον δανεισμό των μνημονίων στον δανεισμό των αγορών

Η Ελλάδα την περίοδο 2010-18 δεν μπορούσε να δανειστεί σε χαμηλά επιτόκια από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων. Περιορίστηκε σε ελάχιστες εκδόσεις ομολόγων μικρής διάρκειας, καθώς επίσης και στην έκδοση εντόκων γραμματίων. Η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης ήταν μονόδρομος για να μπορέσει να καλύψει τα ελλείμματα των πρώτων ετών και την αποπληρωμή των προηγούμενων δανειακών υποχρεώσεων. 

ellada-oikonomia-krisi-simaia

Δύσκολη και η επόμενη μέρα

Σε λίγες ημέρες γράφεται ο επίλογος του ελληνικού δράματος. Έπειτα από σχεδόν εννέα χρόνια κρίσης και σκληρών μέτρων λιτότητας, στις 20 Αυγούστου η Ελλάδα εξέρχεται του τρίτου μνημονίου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα δύσκολα έχουν τελειώσει, τονίζει η βρετανική «Guardian», γράφει η Αγγελική Κοτσοβού.

Διαβάστε ακόμη

Ροή Ειδήσεων