Απόψεις

kristian-ntrosten

Γιατί «πυροβολούν» τους γιατρούς

Κρίστιαν Ντρόστεν. Το 2003 ήταν ανάμεσα σε αυτούς που ανακάλυψαν τον κορονοϊό SARS -ξάδελφο αυτού που μας ταλαιπωρεί- κι ένα γρήγορο τεστ για τον εντοπισμό του. Οι αρχές της Γερμανίας ανακάλυψαν ένα «αστέρι». Το 2005 ο 32χρονος είχε το ομοσπονδιακό μετάλλιο στο χέρι, γράφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη.

sunexizoun-ton-agona-stin-italia

Πάλι η υγεία θα πληγεί;

Ό,τι δεν πέτυχε η κρίση χρέους προ δεκαετίας δείχνει να το πετυχαίνει το σάρωμα της πανδημίας. Η Ε.Ε. ετοιμάζεται να κάνει ένα μεγάλο βήμα. Σίγουρα δεν θα είναι περίπατος υπό τας φιλύρας, αλλά όταν προτείνεται από την Κομισιόν, με τη στήριξη του γαλλογερμανικού άξονα και αν οι πληττόμενες χώρες καταθέσουν καλά προετοιμασμένα σχέδια στους τέσσερις τομείς που έχουν ανακοινωθεί (στήριξη της δημόσιας υγείας, ψηφιακή μεταρρύθμιση, πράσινη ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας), υπάρχει ελπίδα, γράφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη.

koronoios-gallia-pagkosmia-oikonomia

Θα σκοτώσει ο Covid-19 την παγκοσμιοποίηση ή η παγκοσμιοποίηση τον Covid-19;

Η παγκοσμιοποίηση «μετέφερε» τον Covid-19 από την Κίνα στον υπόλοιπο πλανήτη και ο νέος κορωνοϊός είναι αυτός που θα οδηγήσει στον θάνατο τον ήδη εξασθενημένο οργανισμό της. Είναι μία άποψη που ακούγεται έντονα το τελευταίο διάστημα και όχι άδικα. Ακόμη και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας πολλοί ήταν εκείνοι που αμφισβητούσαν, πολεμούσαν ή προέβλεπαν το τέλος της παγκοσμιοποίησης, αφού μπορεί να έβγαλε εκατομμύρια από την φτώχεια στον αναπτυσσόμενο κόσμο, αλλά η χωρίς κανόνες εφαρμογής της είχε ως αποτέλεσμα εκατομμύρια χαμένους ή ξεχασμένους στον ανεπτυγμένο. Τώρα  η νέα πραγματικότητα φαίνεται να ευνοεί την ατζέντα εθνικιστικών ή/και λαϊκιστών που την απορρίπτουν. Αλλά το πώς θα τελειώσει αυτή η ιστορία δεν είναι προδιαγεγραμμένο. Ο Covid-19 απειλεί την παγκοσμιοποίηση, αλλά και εκείνη έχει τα όπλα να τον «εξοντώσει». 

Διαβάστε ακόμη

Ροή Ειδήσεων