Απόψεις

mpainten-poutin

«Δύο μεγάλες δυνάμεις»

Κένεντι - Χρουστσόφ, Κάρτερ - Μπρέζνιεφ, Κλίντον - Γέλτσιν, Κλίντον - Πούτιν, Ομπάμα - Μεντβέντεφ, Ομπάμα - Πούτιν. Κοινό χαρακτηριστικό αυτών των αμερικανορωσικών ζευγαριών ότι οι πρόεδροι των ΗΠΑ προέρχονταν από το Δημοκρατικό Κόμμα. Οι τεταμένες σχέσεις του τελευταίου ζεύγους, παρά τις αρχικές προσδοκίες και επιτυχίες, δεν έχουν ξεχαστεί ακόμα. Το 2014 μάλιστα ο Μπαράκ Ομπάμα ηγήθηκε της απόφασης αποβολής της Ρωσίας από το G8, εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας. 

koronoios-embolio

Χωρούν ταλιμπάν στον εμβολιασμό;

Η απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμού να προωθήσει μαζικά και επιθετικά πριν από ενάμιση μήνα τα αποθέματα του εμβολίου της AstraZeneca σε νέους ήταν απολύτως ακατανόητη. Ήδη από τις 27 Απριλίου αυτή εδώ η στήλη διερωτάτο για αυτή την επιλογή, τη στιγμή που όλος ο υπόλοιπος κόσμος είτε έπαυε τη διάθεση του συγκεκριμένου εμβολίου είτε το χορηγούσε αποκλειστικά σε ηλικιωμένους. Η ευθύνη, όμως, δεν βαραίνει αποκλειστικά όσους πήραν αυτές τις αποφάσεις. Σχετίζεται και με τον μανιχαϊστικό δημόσιο διάλογο που έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα γύρω από κάθε πτυχή του εμβολιασμού.

kreopoleio-barbakeios-xasapis

Απειλητικό το κύμα εισαγόμενης ακρίβειας

Οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών που αναπόφευκτα πέρασαν και το κατώφλι της ελληνικής αγοράς προβληματίζουν παραγωγούς, εισαγωγείς και εμπόρους. Οι φόβοι του προηγούμενου διαστήματος για ραγδαία άνοδο του κόστους παραγωγής και μεταφορών επαληθεύτηκαν, με τις πρώτες ανατιμήσεις να καταγράφονται σε μια μεγάλη γκάμα «ταχυκίνητων» καταναλωτικών προϊόντων. Γράφει ο Βασίλης Κορκίδης.

Διαβάστε ακόμη

Ροή Ειδήσεων